Danis Tanović uživo, i J.-L. Godard slikopisno, započinju filmski studeni u zagrebačkom MM-centru

U petak, 3. studenoga, filmski program MM-centra u zagrebačkom Studentskom centru, počinje s dva iznimno zanimljiva programa. 

Danis Tanović

U 17.00 na rasporedu je Predavanje bosansko-međunarodnog filmaša Danisa Tanovića, dobitnika Oskara za najbolji strani film za Ničiju zemlju (2001.), dobitnika Srebrenog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu za Epizodu u životu berača željeza (2013.) i Smrt u Sarajevu (2016.) te 30-ak drugih prestižnih nagrada. Ulaz slobodan, a broj sjedala ograničen. Ulaz u MM Centar je otvoren od 16.30 h.

Iste večeri, u 20 h, također uz slobodan ulaz, na rasporedu su „Filmske (pri)povijesti u kojima se predstavlja istoimeni tv-esej-serija Jean-Luca Godarda. Prikazuje se epizoda „2a (Samo film)/2a (Seul le cinéma)“, a nakon projekcije filmska kritičarka Višnja Vukašinović razgovara s Tomislavom Šakićem i Antom Jerićem.

U studenom programu MM-a nadalje slijede: radionica Hand and Machine na kojoj majstori materijalne tradicije eksperimentalnog filmskog stvaralaštva Dianna Barrie i Richard Tuohy uvode polaznike u svijet celuloidnih manipulacija (4. i 5. 11.);  epizode dokumentarnoga eksperimenta Up, 35 Up i 42 Up koji svakih 7 godina prati istu skupinu protagonista i donosi priču u društvu u cjelini (6. 11. i 27. 11.); Oskarom nagrađen Američki san (1991.) Barbare Kopple (9. 11.); Trešnje (Kirschenzeit) (2013.) Friedl vom Gröller/Friedl Kubelke i „Snježni kanon (Snow Canon)“ Mati Diop (oba 23. 11.); Runda kratkog koja tematizira nuklearne obitelji uz filmove „Od 3 do 22“ Kreše Golika, „Dvoboj“ Katarine Zrinke Matijević te „Danijel“ i „Da je kuća dobra i vuk bi je imao“ Hane Jušić, koja će i tom prigodom gostovati (30. 11.).