DARK TRANQUILLITY – ‘posljednji mohikanac’ melodic death metala

clip_image002

Dark Tranquillity, posljednji stjegonoša melodic death metala iz poznate škole Gothenburgha potvrdio je svoj nastup na Metalfest Open Air Croatia 2012 (www.hr.metalfest.eu). Za razliku od svojih kolega koji su se ili raspali (At The Gates, Edge Of Sanity) ili krenuli nekim drugim putevima (In Flames), Dark Tranquillity ne posustaje. I dalje je žestok, britak, glasan, i dalje je vjeran svojim počecima.

A oni datiraju iz 1989. godine, kada su vokal/gitarist Mikael Stanne i gitarist Niklas Sundin, u vremenima procvata švedskog death metala, osnovali bend Septic Broiler. Nešto kasnije pridružili su im se pjevač Anders Fridén, bubnjar Anders Jivarp i gitarist Martin Henriksson i – sve ostalo je povijest.

Iako će mnogi reći da je Carcassov „Heartwork“ (1993.) definirao melodic death metal, isto tako, mnogi da je najveći utjecaj u početku imao Ceremonial Oath, nastao 1988. kao Desecrator (s logom kojeg je risao Mikael Stanne), u tim se konceptima ipak najviše spominjao i spominje Gothenburg u cjelini. Bilo je i drugih bendova koji nisu uspjeli, pa se prije svih ističe At The Gates, no nije malo onih koji su skloni potvrditi da je „Skydancer“ (1993.) Dark Tranquillitya bio prvi album nekog švedskog benda koji je najbolje iskombinirao brutalnost deatha, i osjećaj za melodiju NWOBH – a. A koliki utjecaj u godinama poslije imaju ti bendovi i subžanr kojeg su oformili, možda je i najbolji dokaz da se veliki broj američkih bendova njime koristi u kojekakvim hybridnim kombinacijama.

I dok je “Skaydancer” (1993) otpjevao Anders Fridén, Mikael Stanne angažiran je kao session vokalist za još jedno kultno izdanje tog subžanra, In Flamesov “Lunar Strain” (1994.). Poznato je da se nakon toga Anders Fridén ‘seli’ u In Flames, Mikael ponovno počinje pjevati u Dark Tranqiullityu, a manje je poznato da je od 1993.-1996. bio član HammerFalla, kojeg je napustio zbog obveza u matičnom bendu.

Uslijedli su ključni albuni “The Gallery” (1995.) i “The Mind’s I” (1997.), koji su imali veliki utjecaj na bendove ‘druge generacije MDM – a’, kao što su Arch Enemy, Soilwork ili Gardenian. “Projector” (1998.) u sebi nosi dah evolucijskog procesa, pa se tako na njemu mogu čuti clean vokali, izraženije melodijske gitare, piano, s dosta mirnijih ritmova, prvi puta i ženski vokali (Johanna Andersson na “UnDo Control”), koncepciju koju je vjerojatno najbolje prezentirao Gardenian na svom albumu “Soulburner” (1999.).

Na albumu “Haven” (2000.) nastavlja se eksperimentirati, pa se ozbiljnije mogu čuti utjecaji klavijatura i elektronike (Martin Brändström), no to nije značilo ‘skretanje s puta’, već da si je Dark Tranquillity dozvolio malo slobode, obogatio sound, ali istovremeno ostao duboko ukorijenjen u melodic death metalu. Dokaz tome su žestoki i mračni albumi “Damage Done” (2002.) i “Character” (2005.), kojemu je prethodio uspješan EP “Lost To Apathy”, sa The Wonders At Your Feet” sigurno najpoznatijom pjesmom benda.

Dark Tranquillity – The Wonders At Your Feet

http://www.youtube.com/watch?v=dnZWQ1Q9YFE

“Fiction” je album koji je izazvao najviše suprotnih stavova, ocijenjen kao neuspjela kombinacija “Projector-a” i “Haven-a”, a gošća na jednoj pjesmi bila je Nell Siglund, bivša pjevačica skupina The Crest i Theatre Of Tragedy. Aktualno studijsko izdanje Dark Tranquillitya “We Are The Void” izašlo je 2010., a ove u dopunjenoj Tour edition verziji.

I tako, put Dark Tranquillitya nastavlja se i nakon više od dva desetljeća postojanja, put kojemu se proricao kraj, jer se kao nisu bili spremni miijenjati, prilagođavati i pripitomljavati. I nisu, jer da jesu, nitko ih više ne bi doživljavao kao Dark Tranquillity, kao bend koji se poput posljednjeg Mohikanca bori za opstanak svoje vrste. U čemu je tajna uspjeha ? Mnogi će reći u čvrstom line-upu, s obzirom da su čak četvorica osnivača cijelo vrijeme u bendu, mnogi da više nemaju ozbiljnu konkurenciju. No svi bi ipak trebali reći da je ovo sjajan bend, koji je izbacio nekoliko albuma sa predznakom ‘kultni’, a takvih nastupa odsvirao nekoliko stotina. Tko ih je vidio zna, a tko nije, ne zna, ali će znati kad ih vidi u Zadru – da gleda i sluša jedan od najbolji metal live bendova – Dark Tranquillity.

Za festival je u prodaji dodatnih 250 Fan Packova, koji se mogu kupiti samo u online trgovini (http://www.hardticket.si) po cijeni 349 kuna / 52 eura (plus pretprodajna naknada).

Cijena ulaznica (http://www.hardticket.si) do 29.02.2012. je 359 kuna / 49 eura (plus pretprodajna naknada), a dostupne su i u sustavu Eventim na području Hrvatske i Slovenije, bilo putem Interneta (www.eventim.hr, www.eventim.si) bilo na prodajnim mjestima čije su lokacije navedene na spomenutim web adresama.

Na području Srbije ulaznice se mogu kupiti preko sustava Gigstix (http://gigstix.com).