Darko Petković (Jonathan): “Bljesak prvog albuma nas je prisilio da naglo sazrijemo kao bend”

Riječki Jonathan iza sebe imaju izuzetno uspješan niz studijskih izdanja, kao i koncerata ostvarenih u svojoj, relativno mladoj, glazbenoj karijeri koju s početkom ove godine zaokružuju dvostrukim albumom. “To Love…“ je prvi dio glazbene slagalice koji će Johnatan otkriti 13. veljače u 9h. Drugi dio albuma, “Or To Hold”, biti će predstavljen u sljedećoj fazi čime će se potpuno zaokružiti novo Jonathanovo izdanje kojim zakoračuju u novu, zreliju fazu svog glazbenog putovanja. Mada je bend proteklih mjeseci već izvodio nove pjesme, prvi veliki koncert na kojem će one se moći čuti Jonathan će odsvirati u subotu, 28. siječnja na Brijačnici u zagrebačkom Boćarskom domu. Zajahali smo trenutni hype i od gitarista Darka Petkovića otkrili nešto više o novom albumu, nadolazećim svirkama i planovima,…

Fotografije: Doris Fatur

Od svog osnutka 2011., Jonathan se čvrstim koracima nametnuo kao jedno od najznačajnijih imena na hrvatskoj glazbenoj sceni i taj status suvereno nosite godinu za godinom. Slatke muke ubiranja plodova svog rada su pred vama, a nas zanima kako se nosite s tim?

Darko: Pa iskreno nije baš lako, ova protekla godina nam je bila baš jako naporna i jako poučna, oteglo se snimanje albuma, bili smo nesigurni (sindrom drugog albuma), počelo nas je to sve jako umarat… Usudio bih se reći da smo počeli pucati po šavovima, ali to je sad iza nas i mislim da smo prebrodili krizu i izašli iz svega još jači.

Uspoređuju vas s bendovima kao što su Franz Ferdinand, Editors, Interpol, Placebo, The Strokes… Koliko vam takve usporedbe laskaju, a koliko smetaju?

Darko: Pa ne znam, meni nekako laska da nas uspoređuju s tako velikim imenima.

Kalendarsku godinu započinjete tutta forza najavom prvog mini albuma „To Love…“. Da li njegova objava namjerno koincidira s danima zaljubljenih?

Darko: Ne, to je potpuna slučajnost koja mi do sad nije ni prošla kroz glavu. Kako sam rekao prošla je bila dosta naporna, ali smo uspjeli napravit sve šta smo htjeli i spremni smo za dalje, a i pripremamo drugi dio albuma za jesen 2017.

Točan dan, točan sat objave albuma. Nosi li kakvu simboliku?

Darko: Ne, al možemo izmislit sad neku. Nema stvarno nikakve, već smo tri puta objavljivali datum izlaska pa se nije dogodio. Ovaj je odabran jer je napokon sve gotovo.

Mini album najavili ste moćnim singlovima “Heaven” i “Who Lies To Whom”. U njima se prepoznaje jasna zrelost glazbenog izričaja, unatoč činjenici da ste zabljesnuli već svojim albumom prvijencem… Koliko vas je šestogodišnje iskustvo na sceni oblikovalo, usmjerilo u kreativnom aspektu i samoj realizaciji ideja?

Darko: Pa upravo taj bljesak prvog albuma nas je prisilio da naglo sazrijemo kao bend, ali ne samo kao glazbenici, nego i kao osobe koje funkcioniraju unutar jednog malog kolektiva. Ali, kao šta sam prije rekao, to je sad iza nas jer je ljubav prevladala i sve ono zbog čega se desio taj “bljesak” prvog albuma.

Mini album „To Love…“ prvi je dio dvostrukog albuma čiju drugu fazu predstavlja nastavak „Or To Hold”. Približite nam malo ideju i koncept novog izdanja.

Darko: “To Love or To Hold” predstavlja jednu borbu srca i uma tj. ega, komfort zone i nepoznatog, nešto što nas sve više kopka zadnje vrijeme… Ukratko živjeti život ili se samo praviti da živiš. A kako smo imali puno pjesama odlučili smo izdati dupli album i nekako se ta priča savršeno poklopila i stvorio se koncept.

Naslovnica mini albuma “To love…”

Na njemu su nabrojane i zanimljive glazbene suradnje: gostujući vokali, violine, klavijature…

Darko: Malo smo se igrali sa drugim instrumentima, isprobavali neke nove ideje pa je tako došlo do suradnje s raznim glazbenicima pošto nismo multi instrumentalisti i nismo to sve mogli izvest sami. Tako je na albumu saxofon svirao naš stalni suradnik Ivan Kovačić Kova, Darko Terlević je svirao klavijature, a trenutno svira i na koncertima, Tea Grubišić Mihalić, Eduard Kraljić i Sebastian Amadeo Mavrić svirali su violine, Diana Kovačić i Ana Jakšić su pjevale back vokale i Daniel Garcia koji je zaslužan za mix albuma je odsvirao klavijature na jednoj pjesmi. Za snimanje albuma je zaslužan Matej Zec, osim zadnje pjesme koju je snimao i mixao Mark Mrakovčić.

Iako ste ga do sada već pojedinačno predstavljali live, prvi veći koncert na kojim ćete predstaviti novi materijal jest ovaj vikend u Zagrebu na najvećem zimskom festivalu, Brijačnici, uz Kojote, Mašinka, Obojeni Program,…no najavljene su i druge svirke. Gdje vas naši čitatelji mogu uloviti?

Darko: Osim Brijačnice sviramo u Ljubljani, Beču, Mariboru, Velenju i Izoli, puno toga je u pregovorima, a i dosta toga šta se još ne smije objaviti. Uglavnom, svirat ćemo puno ove godine.

Nova iznenađenja, vizije i planovi pred Jonathanom?

Darko: Puno koncerata, a i drugi dio albuma samo šta nije. 🙂 Bit će i zanimljivih suradnji na drugom djelu.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)