David Bowie – citati o umjetnosti najzanimljivije ličnosti pop kulture

Današnjim datumom bilježimo rođendan Davida Bowieja, glazbenog i stilskog kameleona te jedne od najzanimljivijih ličnosti pop kulture.

Britanski glazbenik, skladatelj, glazbeni producent, aranžer i glumac ove bi godine na današnjio dan, 08. siječnja 2018., napunio 71. godinu života. Ovakva rijetka pojava, koja se na sceni pojavila kao biće s druge planete, očarala nas enigmom svoje osobnosti i pomicala granice kulture sa svakim projektom, ostala je jedna od najvažnijih epizoda u svjetskoj glazbenoj povijesti.

U njegovu intrigantnu ličnost teško je proniknuti, ali kako bismo zavirili u samo jednu sferu ovog šarenog karaktera izvukli smo nekoliko citata iz svjetskih medija koji bacaju svjetlo na njegove stavove o umjetnosti.

“Uvijek sam imao užasnu potrebu biti nešto više od čovjeka. Osjećao sam se vrlo slabašno kao čovjek. Zajebi to. Želim biti superčovjek.”

*

“Jedinu slobodu nalazim u sferama ekscentričnosti.”

*

“Davnih godina sam se morao pomiriti s činjenicom da nisam pretjerano rječit kad moram objasniti svoje stavove. No, moja glazba to čini za mene.”

*

“Slava kao takva ne donosi ti ništa više od dobrog stola u restoranu.” Q Magazine, 1990.

*

“Za mene kao umjetnika nije bila stvar samo u predstavljanju vlastitog rada; zaista sam uvijek želio više od ičega na neki način doprinjeti kulturi u kojoj živim. ” GQ, 2002.

*

“Ja sam samo pojedinac koji ne osjeća potrebu da netko valorizira moj rad na bilo kakav način. Radim za sebe.” 60 Minutes, 2002.

*

“Čovjek bi pomislio da je biti rock zvijezda u braku sa supermodelom jedna od najboljih stvari na svijetu. I stvarno je.”

*

“Znate što, ovo što ja radim nije nešto pretjerano intelektualno. Ja sam pop pjevač za Boga miloga.” GQ, 2002.

*

“Ne znam koliko puta mi je netko prišao i rekao ‘Hey, Lets dance!’. Mrzim plesati. Bože što je to glupo.”

*

“Doslovno sam pokušao sve… I mislim da sam napravio gotovo sve što je moguće napraviti – osim zaista opasnih stvari, kao biti istraživač. Ali kroz sve što nudi zapadnjačka kultura – ja sam prošao.” Telegraph, 1996.

*

“Moje najveće greške su nastale kada sam pokušao proniknuti ili zadovoljiti publiku. Moj je rad uvijek bio bolji kad sam bio sebičan.” The Word, 2003.

*

“Iskoristite ono najbolje od svakog trenutka. Ne evoluiramo. Ne idemo nigdje.” Esquire, 2004.

*

“Ja sam instant zvijezda. Samo dodajte vodu i promješajte.”

*

“Budućnost pripada onima koji su u stanju čuti da dolazi”

*

“Ne znam gdje idem odavdje, ali obećajem da neće biti dosadno.” Madison Square Garden za njegov 50. rođendan