Davor Gobac: Rock’n’roll je ostal zato kaj bu uvijek bilo nekog ‘ko bu volio dobru buku, a istovremeno i kritiku”

Psihomodo Pop svojom beskompromisnom svirkom, žestokim zvukom i scenskim nastupom osvaja publiku već gotovo 35 godina. Predvođeni karizmatičnim frontmanom Davorom Gobcem donijeli su tada 1983. na domaću scenu jedan do tada neviđen izričaj i formu rock’n’rolla inspirirani zvukom Ramonesa, Rolling Stonesa, Iggy & The Stoogesa,… Svugdje rado viđeni, rado slušani, česti su gosti festivalskih pozornica pa će tako i u subotu, 11. veljače 2017. godine, kao jedan od tri vrhunska benda druge epizode Antivalentinova u Domu sportova raspametiti publiku. Tom prigodom pokušali smo od multitalentiranog Gobca izvući koju riječ o rock’n’rollu, zbrajanju glazbenog staža i umjetničkoj inspiraciji.

Bliži nam se Valentinovo, odnosno Antivalentinovo, i tulum u Domu sportova prigodno je zagrijavanje pred tvoj rođendan. No čini sam se da te godine nisu ni okrznule. Tko je Davor Gobac danas?

Gobac: Pa okrznule su me, samo se niš ne vidi, ja to dobro zažbukam. A Davor Gobac je jedan filozof, humanista i mislim jedan..pa baš jedan dobar dečko..mislim nije dečko.

Moto Antivalentinova je – „ništa ljubav, samo karanje“. No, iskreno – ljubav ili karanje?

Gobac: Pa ja bi kombinaciju izabrao.

Priređujete li publici kakvo iznenađenje ovom prigodom. Kakav glazbeni poklon poput adventskog?

Gobac: Pa…mislim da bi odgovorio potvrdno na njega.

Osobno si nedavno priredio jedno iznenađenje glazbeniku koji je obilježio tvoje stvaralaštvo. Marky Ramone tako je postao ponosni vlasnik ručno oslikanih All Star tenisica, tvojih ruku djela. Umjetnost, bila glazbena ili likovna obilježila je tvoj život. Inspiracija za jedno i drugo, crpi se sa kojeg vrela?

Gobac: Moraš imat vrelo dobre volje. 🙂

Velika inspiracija bila je generacija punka. Upoznali ste Ramonese, svirali s Iggyjem Popom, Billy Idolom, Blondie, prvi ste hrvatski bend koji se zavrtio na MTV-u… S jednim odmakom, i velikim iskustvom, možeš li nam reći – da li kao mlađa generacija romantiziramo eru 70-ih, 80-ih i 90-ih ili je zaista to bilo jedno bolje vrijeme za glazbu? Tim više što imaš priliku blisko usporediti svoje iskustvo i iskustvo svog sina koji je također zajahao valove rokenrola.

Gobac: Pa ja mislim da su ta vremena, 70- te, 80-te , bila dobra za rock’n’roll, pogotovo 70-te. Ha čuj sad, svako vrijeme nosi sa sobom dobre i loše strane, baš sam to primijetio kod benda od mog sina.

MTV je startao pjesmom „Video Killed the Radio Star“. Je li internet ubio onu auru bunta i mistifikacije glazbe?

Gobac: Pa je, nekad smo mi sanjali kak to izgelda na bini, a danas samo napišeš kaj hoćeš gledat, stisneš gumb i gledaš cijeli život od tog čovjeka. Mislim da je postalo pak s jedne strane preveč informacija, tak da se nitko opet u niš’ ne zadubljuje, nego imam osjećaj k’o da listaju novine pa da nikad ne pročitaju do kraja.

No, ostao je rock’n’roll. Što ga po tebi danas personificira?

Gobac: Rock’n’roll je ostal zato kaj bu uvijek bilo nekog ‘ko bu volio dobru buku, a istovremeno i kritiku.

Psihomodo Pop, foto: Mateja Vrcković

Sljedeća godina će obilježiti i 35 godina glazbenog stvaralaštva Psihomodo Popa. Plaši li te to?

Gobac: Dok su mi nalazi krvi dobri…ne.

Na koji način planirate obilježiti ovakvu obljetnicu?

Gobac: Mislimo ići svi zajedno u laganu šetnju Sljemenom, disati svježi zrak, popit ćemo jednu knajpericu kavu gore te ćemo se lagano, za dana još da nas ne uhvati noć, spustit i otić rano poslije Dnevnika u krevet.

Postoji li vizija Psihomodo popa za njegovu 50. godišnjicu? Jel’ ima penzije za rock’n’roll?

Gobac: Pa ja se samo nadam da će lijekovi biti besplatni.

Antivalentinovo 2 je sve bliže, a predviđeni kontingent za ulaznice za dvoje je pred rasprodajom pa je tim povodom organizirana posebna akcija prodaje preostalih ulaznica za dvoje u zagrebačkom Dirty Old Shopu.

Ulaznice će danas, u četvrtak, od 17 sati, ekskluzivno prodavati Damir Martinović Mrle, Davor Gobac i Ivanka Mazurkijević, te se tom prigodom družiti sa fanovima, a nekoliko njih i nagraditi. Naime, deset najbržih koji prvi dođu u Dirty Old Shop u 17 sati, moći će kupiti ulaznice za dvoje, po cijeni ulaznice za samce, znači umjesto za 100 kn, za 70 kn to jest 30 kuna jeftinije. Svi drugi dobit će potpis na ulaznice od Mrleta, Gobca i Ivanke, te mogućnost da se sa njima upoznaju, fotografiraju i malo podruže.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)