Detour – “Biram”

Nakon slavljeničke i laureatske 2016. godine te nedavne uspješne berbe Porinovih kipića u Splitu gdje su se u Zagreb vratili s priznanjima za Pjesmu godine i Najboljom izvedbom grupe s vokalom, donose nam novu pjesmu.

Pod imenom “Biram” iz autorske radionice kreativnog Nenada Borgudana dolazi pjesma koja “nije slučajna, ona je eksces u našem radu, ili izolirani slučaj, ali nikako nije slučajna“, izjavljuje Borgudan i dodaje: “Ovo nije klasična pop pjesma, ona je glazbeno-stilski više koračnica, himnična pjesma i samim time je pomalo atipična za naš glazbeni izražaj. Spada u jednu od naših rijetkih pjesama na kojima je glavni vokal muški, iako u pjesmi sudjeluje mnogo vokala na onaj „navijački“ ili „mornarski“ način. Pjesma govori o nekim izraženim devijacijama u društvu, a njena poruka je da djelujemo hladne glave i biramo jer je moć u našim rukama“.

Nenad, bazični autor grupe Detour, aranžer i producent nikada se u svojim pjesmama nije bavio socijalnom tematikom tako da publika, a i javnost ovu pjesmu može doživjeti kao signal koliko je sve skupa otišlo daleko i u krivo. Pjesma “Biram” uvodi nas u priču oko novog albuma, pod imenom “Tour Detour”, kojeg očekujemo sredinom 2018. godine.

U režiji Ivane Marinić Kragić pjesmu prati znakoviti video broj u kojem su se članovi grupe iz raznih produkcijskih i simboličkih razloga, uz gostujuće statiste stavili u ulogu vojnika na jednodnevnim vježbama pod budnim okom revnog narednika, kojeg je zorno odglumio Asim Ugljen.