Disciplinirana Tvornica ispunjena masnim grooveom

Piše: Ivan Mindum

Sinoćnji nastup Disciplin A Kitschme bio je upravo ono što se očekivalo od Koje i družine.
Raspametiti nazočne masnim grooveom bas gitare, sočnim i turbo dinamičnim bubnjevima te sve to začiniti sa usnom harmonikom pojačanom raznim gitarskim efektima.

Osjetio sam da će večer u Tvornici početi idealno čim sam našao parking blizu ulaza. Što u pravilu znači manje gužve na flooru, a s time i više prostora za čagu. Nekada je u Tvornici manje stvarno više. Nije da je nedostajalo posjetitelja, mali pogon je bio standardno zadimljen prije koncerta ovog kalibra, a pivo je stiglo u moje ruke brže od očekivanog.

Promatravši okupljene iznenadila me raznolikost publike, od standardne generacije X do mlađe garde što me posebno razdragalo jer smo se u nedavnom intervjuu s Kojom dotakli pitanja mlađe generacije koja je u jednu ruku skrenula sa puta rock’n’rolla. Kako je i sam objasnio, ne želi nikome popovati, pogotovo ne mlađima, ali svejedno njegova je propovijed doprla do omladine koja žeđa za originalnim zvukom.

Zakinuti za Manju, backvokalisticu, otpočela je fonk mašina beskompromisno i žustro sa „Spas je Fonk“ , Koja je junački nadomjestio nedostatak Manje uz pomoć reguliranja  ventilatora na stageu na najjaču brzinu, a iz basa su prštali plamteći i brutalno fuzzirani riffovi.

Svirali su pjesmu za pjesmom, bez stanki, te je bio dojam da je gig jedan dugački i vrlo uigrani jamm. Tako su se redali teški hitovi „Ruke u Vis“, „Ovisnik o Moći“, „Prestani da Mrziš“… Kako je koncert ušao u višu brzinu tako su se posjetitelji sve više prepustili hipnotizirajućim Kojinim riffovima, Igorovim reskim harmama i Radetovim nadmoćnim funk ritmom uz pregršt trijola.

Bliže sredini koncerta su prizvali Londonsku fazu i počastili nas sa „I’ve got Those Tehnicolor Eyes“ i „This is How it Should be Done“. Disciplina je opet rutinerski educirala fanove bezvremenskim hitovima koji bujaju i potiču kreativnu maštu te poručuju da je sve moguće, pa smo upijali i plesali na „Ako ti je Glasno“, „Samo Disciplina“ i „Zaboravili rokenrol!?“. Pred kraj, dva encorea, proročki hitovi Zelenog Zuba, „Da li Znaš za Neki Drugi Ritam“, „Ah Kakva Sreća“ i „Betmen, Mandark, Fantom“. Sa „Buka je u Modi“ su još jednom poručili šta je dobro i šta nam treba…kičme, kičme, disciplina!

Nadamo se učestalijim posjetama Koje i ekipe, a Manji želimo da nam brzo ozdravi! Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.