DNK analiza potvrdila: Ozzy Osbourne je genetski mutant

I sam Ozzy za sebe je izjavio da je medicinsko čudo

Još 2010. godine u Massachusettsu tvrtka Knome je provela istraživanje temeljeno na uzorku krvi Ozzyja Osbournea. Cilj je bio utvrditi glazbenikov genetički kod te na temelju toga pokušati doći do zaključka kako je preživio sve te godine stalnog korištenja raznih droga i alkohola.

Znanstvenici tvrtke Knome nadali su se kako će im analiza Ozzyjeve krvi i njegove DNK dati uvid u to na koji način se droga apsorbira u njegovom tijelu te da će se na temelju toga moći utvrditi zašto neki ljudi mogu preživjeti ekstremnu zloupotrebu droga dok nekima i najmanje količine mogu biti kobne.

Ono što znanstvenici tada nisi očekivali, otkriće je dotad neviđene mutacije gena. Zaključna pretpostavka proizašla iz tog nenadanog otkrića je da je upravo to, u kombinaciji s još nekoliko genetskih varijacija, stvorilo predispoziciju koja je glazbeniku omogućila konzumaciju opojnih sredstava u toliko velikim količinama.

Ove godine, u svojoj najnovijoj knjizi, “Pleased to Meet Me: Genes, Germs and the Curious Forces that Make Us Who We Are” objavljenoj u izdanju National Geographica, Bill Sullivan, profesor s Indiana University School of Medicine, objavio je rezultate u kojima ističe kako “Ozzy zaista je genetski mutant”. U svom istraživanju, Sullivan je otkrio neke iznenađujuće načine formiranja naše DNK te došao do zaključka kako biološki faktori mogu dramatično utjecati na raspodjelu i dominantnost određenih gena.

Iako je sada već neko vrijeme trijezan (što mu ponekad teško pada), sam Ozzy potvrdio je kako je drogu i alkohol na dnevnoj bazi konzumiramo više od 40 godina.

Preživio je i prometnu nesreću, 2003. godine kada je slomio vrat, a nekoliko godina kasnije dijagnosticiran mu je rijedak genetički poremećaj sličan Parkinsonovoj bolesti.

Prošle godine, Ozzy je iskreno progovorio o svojim problemima s ovisnošću te potvrdio da se sad napokon “očistio” i otrijeznio: “Ne pijem više alkohol… Ne pušim duhan, Ne drogiram se… Sad radim samo dobre stvari. Ne znam gdje mi je pamet bila dok sam mislio kako su odlasci u bar, alkoholiziranje i sav taj kokain bili zabavni?”

Ipak, poznato je kako veteran metal priznaje kako nije jako čvrst u donošenju odluka: “Nisam baš dobar u donošenju odluka. Stvarno imam problem s tim: Ozzy, plavo ili crno? Oh, ma nemam j*benog pojma, ti odluči.”.

U međuvremenu je također komentirao: “Ne vjerujem u novogodišnje odluke stoga ove godine neću ništa odlučiti. Jednostavno se nadam da će me Bog još malo držati na životu.”

Kad smo već kod citata, a povezano s temom, Ozzy je svojevrsno i sam rekao kako je čudo što je živ te komentirao: “S kojeg god strane pogledate, ja sam medicinsko čudno. Kad umrem, svoje tijelo bih trebao donirati Prirodoslovnim muzeju.”

Prošle godine, tijekom jedne od niza njegovih oproštajnih turneja – “No More Tours 2” član Rock And Roll Kuće Slavnih imao je nekoliko zdravstvenih problema uključujući bakterijsku infekciju radi koje je morao otkazati nekoliko koncerata u Americi te infekciju dišnih puteva koja je ostavila posljedica i na dio turneje zakazanom za Japan, Australiju i Novi Zeland. Nadalje, ovog travnja Ozzy je zbog zdravstvenih problema morao odgoditi koncertne datume zakazane za 2019. godini. Sedamdesetogodišnje glazbeniku trebalo je neko vrijeme za oporavak od ozlijede koje je dobio nakon pada u svom domu u Los Angelesu, a pad je prouzrokovan slabosti uslijed oporavka od teže upale pluća. Nova ozljeda, u kombinaciji s onom od nesreće iz 2003. godine, pjevaču je donijela još jednu operaciju – nakon koje se uspješno oporavio te potvrdio nove koncerte za početak 2020. godine.

Zajedno s novim datumima, i cijela turneja na koju je trebao krenuti ove godine, u potpunosti je odgođena za 2020. godinu, a fanovi su zamoljeni da čuvaju svoje ulaznice jer iste vrijede i za nove datume. Ozzy Osbourne ipak ne odlazi u glazbenu mirovinu, samo planira, kako kaže – “malo usporti”.

Najbolja terapija ako pitate “Princa Tame”? – Sladoled. 🙂

Ozzy Osbourne preporuča – sve je bolje uz sladoled