dno. – mitski Golem podzemlja glazbene scene

Odbrojavamo dane do 13. izdanja festivala Hartera, ove godine spojenog s Karlovačko RockOff festivalom i orijentiranog isključivo na rock i alternativnu glazbu. U subotu, 30. rujna na pozornicu u riječkom Exportdrvu popet će se headlineri Let 3, Goran Bare i Majke, Kojoti te Karlovačko RockOff finalisti – dno., Mirna, The Miceks, Scarlet Notes i Manntra.

Došlo je vrijeme da predstavimo i dno., fenomen nastao na temeljima glazbenih sastava zagrebačkog i splitskog podzemlja. Poput mitskog Golema, u svojoj nesavršenosti dno. je nastalo iz blata i kaljuže glazbene scene, a njime upravljaju riječima i žestokim rifovima njegovi stvoritelji, Davor Novosel, Nino Šarić i Oleg Berić. Vrijeme je da vam na pozornici Hartere pokažu onu najprljaviju stranu rocka, a do tada otkrijte o njima nešto više u narednim redcima.

Za početak, s obzirom da o vama znamo tek toliko malo – da ste relativno novo ime na sceni, oformljeno od strane tri glazbenika koji već imaju određeni staž; predstavite nam se i našim čitateljima s kojom riječi više o vašem glazbenom putovanju.

Oleg: Naše glazbeno putovanje je dugo i poviješću bremenito. Sva trojica aktivno sviramo još od 90-ih godina, a svirali smo po raznim punk-rock, hard core i sličnim bendovima, od kojih su neki čak i ostavili određeni trag na sceni. Davor je svirao u bendovima Porota, Minus Cvay i Vegetable Soup, a Nino u Brener Depilaciji i u mnogo poznatijim Babiesima. U nekom trenutku, njih dvojica su se našli i nastavili zajedno svirati u grupi Cherkezi United. Nakon što je taj bend prestao s radom, Davor i Nino su željeli nastaviti svirati i tu sam im se, nakon 10-godišnje sviračke pauze, priključio i ja. Dok sam živio u Splitu, svirao sam bas u splitskim bendovima No Comment i Dioniz, ali nakon preseljenja u Zagreb i određenog zasićenja glazbom, prestao sam svirati. I imao sam mnogo sreće da, kad se želja za sviranjem u meni ponovo probudila, naletim na ove divne mladiće u čijem društvu uživam već dvije i pol godine.

Definirali ste sebe kao “dno”. Dno dna. Kroz jednu objektivnu prizmu, da li biste mogli definirati što novo i zanimljivo svojim glazbenim projektom donosite na hrvatsku glazbenu scenu iz te „kaljuže“?

Oleg: Bilo bi vrlo pretenciozno reći „mi smo osvježenje na učmaloj sceni“, „mi donosimo nešto novo, mi smo dašak svježeg zraka“, „ovo što mi sviramo niste čuli NIKAD“  ili slične pizdarije (smije li se ovdje govoriti slobodno ili moram čuvati fasadu pristojnosti?). Sve je to već odsvirano, sve je to već dobro poznato ljudima. Mi se samo trudimo to, uvjetno rečeno, prelijevanje iz šupljeg u prazno, obojiti svojim doživljajem melodije i nezdravom dozom bučne, agresivne glazbe. Dakle, odgovor na vaše pitanje: novo – ništa, a zanimljivo… Nadam se.

Na koji način općenito vidite domaću scenu? Što nedostaje? Čega ima previše?

Oleg: Imam osjećaj da je domaća scena već neko vrijeme dosta živahna, mnogi zanimljivi bendovi snimaju ili su objavili albume. Ne bih izdvajao, jedini način da ne zaboravim spomenuti nekoga tko zaslužuje biti spomenut je da ne spomenem nikoga. Nedostaje mi više bendova kod kojih se jasno vidi utjecaj koji na njih ima okolina u kojoj žive i rade, jer imam osjećaj da je dobar dio bendova koje gledam hotimična i ciljana kopija nekog drugog benda, što mi automatski uništava doživljaj. Previše… Ne bih rekao da ičega ima previše. Možda cover bandova, doista ne razumijem taj poriv, ali neka i njih. Ne smetaju mi.

Vaš najnoviji izazov je ovogodišnje izdanje Karlovačko RockOff festivala koje će se održati u sklopu prepoznatljivog riječkog festivala Hartera. Karlovačko RockOff festival smatra se jednim od najboljih glazbenih festivala koji svojim programom daje glazbenicima mogućnost da se prezentiraju na najbolji mogući način kao i dodatnu afirmaciju kroz koncerte, medije te radijski i televizijski eter. Koja su vaša očekivanja od ovog nastupa?

Davor: Očekujemo zanimljiv koncert, kombinaciju dobro poznatih headlinera koje nam je uvijek zadovoljstvo iznova gledati i novih izvođača koje dosad uglavnom nismo susretali.

Oleg:  Osobno se iznimno radujem što će koncert biti u Harteri – već sam nekoliko puta svirao u Rijeci i svaki put mi je bilo sjajno, a tvornica u kojoj se održava festival jednostavno je spektakularna. Volim tu post-industrijsku apokaliptičnost.

Na koji način gledate na mogućnost profiliranja glazbenika kroz nastupe na festivalima?

Davor: Svako djelovanje koje bendovima pomaže da dođu do slušatelja je dobar, svaku mogućnost valja prihvatiti.

Pobjeda ili ne, nastup će svakako otvoriti neka nova vrata ili prozor. U kojem smjeru Dno nastavlja nakon Karlovačko RockOff-a/Hartere? Kakvi su vam planovi?

Nino: Prvi i neposredni plan je snimanje ovih pjesama koje smo u ove dvije i pol godine zajedničkog sviranja napokon dovršili, ispolirali i doveli do stadija kad su spremne za snimanje. U listopadu ili studenome ulazimo u studio i unaprijed se radujemo što ćemo, kako stvari zasad stoje, imati priliku još jednom surađivati s dragim prijateljima i vrhunskim stručnjacima u svom poslu. Nakon snimanja, očekujemo koncerte, zajednička putovanja, druženje i uživanje u glazbi. Naravno, nakon što konačno „istovarimo“ iz sebe te pjesme koje već dugo pripremamo, na neki način ćemo osloboditi kapacitete za rad na novim pjesmama, što je također nešto čemu se jako veselimo.

Kako bismo mi i naši čitatelji bolje upoznali glazbenike koji nastupaju Karlovačko RockOff-u, nedavno smo pokrenuli izazovnu rubriku RAZOTKRIVANJE pa nam dozvolite da s nekoliko brzopoteznih pitanja iz vas izvučemo i ono najsjajnije i ono najmračnije:

 • Prvi glazbeni broj/album u koji ste zaista uronili bio je…

Oleg: White Album od Beatlesa (tata imao ploče).
Nino: Paul Simon „Graceland“ ( brat imao kazetu!)

 • Prvi glazbeni uzori (pa i oni na koje biste najradije zaboravili) bili su…

Nino: Korozija (Majke)
Oleg: Zabranjeno Pušenje
Davor: Elvis J. Kurtović

 • Da su vas uskratili za glazbenu karijeru, vaš drugi izbor bio bi…

Davor: Kuhanje.
Oleg: Nemam osjećaj da imam „glazbenu karijeru“. Bilo što od čega mogu ugodno živjeti bez previše truda.
Nino: Svjetioničar

 • Tri pjesme (vaše ili tuđe) za koje smatrate da bi ih svatko trebao poslušati…

Oleg: Može svatko po jednu? Super. At the Drive-In – Napoleon Solo
Nino: Bunker Hill – Girl can’t dance
Davor: Mislima mi prolazi sto pjesama, a opet ne znam što bih rekao.

 • Najzanimljivija glazbena uspomena koju čuvam doma je…

Nino: Razglednica od Scott Deluxe Drakea (The Humpers), na njoj Einstein i E=mc2
Oleg: Plakat za koncert povodom 10-godišnjice postojanja No Commenta. Nisam baš neki sakupljač stvari.
Davor: Fotka s Markom Breceljem. Nisam ni ja sakupljač, al’ ima u našem bendu jedan koji skuplja za sve ostale bendove zajedno.

 • Najbolja knjiga o glazbi koju ste pročitali je…

Nino: „Please Kill Me“ od McNeil/McCain
Davor: „Ramones: An american band“ zadnja je koju sam čitao.
Oleg: Lydonova autobiografija „Anger is an Energy“. Ne znam koliko mi je „najbolja“, ali ta mi je najsvježija u sjećanju.

 • Posljednji album koji ste kupili/downloadali je…

Oleg: Queens of the Stone Age – Villains
Davor: The Twilight Saga Soundtrack (sve za moju kćer 🙂 )
Nino: Eke Buba – Rat bite

 • Da možete birati s kim biste nastupili na svjetskoj pozornici i koju biste pjesmu zajedno odsvirali to bi bio/bila…

Oleg: Cure – Fascination Street
Nino: Iron Maiden – Fear of the dark, na Marakani u Rio de Janeiru
Davor: Nomeansno – Big Dick …al’ ne bih svirao, samo đuska..

 • Tri filma koja biste preporučili nekome da ih pogleda kako bi vas bolje razumjeli na osobnoj razini su…

Nino: Sve od Wernera Herzoga, Monty Pythona i Slobodana Šijana
Davor: Ne mogu samo 3 filma, stoga: Slobodan Šijan, Sam Peckinpah, Woody Allen – SVE!
Oleg: Idiocracy, Balkanski špijun, La cite des enfants perdus

 • David Bowie je napisao stih „News had just come over, we had five years left…“. U tih pet godina pokušali biste ugurati…

Oleg: Što više ljenčaaarenja. S dugim „a“.
Nino: Turneju s Rambom Amadeusom
Davor: Uzet sve kredite svijeta (koje nikad neću vratiti), kupit kuću i zemlju u Lici, posadit plantažu (wink-wink)

 • Najintimnija stvar koju ste otkrili kroz pjesmu je…

Oleg: Vlastita indolencija
Davor: Da imam sluha
Nino: Nikad ne jesti veliku porciju ćevapa 15 minuta prije koncerta

Pozivamo čitatelje da nam se pridruže u nagradnoj igri na linku i pokupe svoje ulaznice za večer ujedinjenih festivala Hartera i Karlovačko RockOff.

(Emanuela Tomino /Mixer.hr)