Dobitnici Fender Mega Muzika nagrade – 4.dio

Drago Vidaković – za iznimnu promociju hrvatske glazbe

Drago Vidaković je čovjek koji je svoj život posvetio glazbi. Iako ga je životni put odveo u neke druge profesionalne krugove Drago je prvo i osnovno zaljubljenik u glazbu. Njegova upornost i talent, te neiscrpna volja i želja za bavljenje glazbom profilirali su se kroz band Dragonfly s kojima je, uz Dadu Topića, nastupio i na Pjesmi eurovizije u Helsinkiju promovirajući Hrvatsku. Drago je strastveni kolekcionar gitara i njegova kolekcija je među vrjednijima u svijetu, a njegovo druženje i prijateljevanje sa velikim svjetskim glazbenicima je velika promocija hrvatske glazbe. Dugi niz Draginih „kućnih prijatelja“ ide od Mark Knopflera, Mike Landaua, Steve Stevensa, pa do Steve Lukathera koji je specijalno za Dragin rođendan doputovao u Zagreb održati koncert.  Kada se dobra svirka i velika ljubav prema glazbi spoje s poznanstvima koja Drago ima to garantira Hrvatskoj glazbi veliku promociju u svijetu jer tada „velike svjetske face“ iz svijeta glazbe, osim što saznaju za Hrvatsku, upoznaju se i s našom glazbom, a neki zbog tih inicijativa dolaze i održati svoje nastupe u Hrvatskoj. Drago je s bandom Dragonfly 2004. objavio koncertni album „Hypo Summer Tour“ u zavidnoj nakladi od 60 000 primjeraka, a 2006. g. su osvojili Fender Mega Muzika nagradu za najbolji rock singl. Ove godine Fender Mega muzika prepoznaje Dragin veliki rad na promociji hrvatske glazbe.


Dubravko Vorih – Bas gitara

vorih_tribeFender Mega muzika nagrada u kategoriji bas gitare ove godine odlazi u ruke Dubravka Voriha jednog od najboljih hrvatskih instrumentalista na četiri žice. Njegovo sviranje raznih stilova glazbe, od jazza preko latina do rocka ili bluesa, uz napomenu da je u svim svojim inkarnacijama uvijek davao vrhunsku izvedbu, promovira Dudu u jednog od najsvestranijih bas gitarista u Hrvatskoj. Na svojim početcima u drugoj polovici sedamdesetih godina prošloga stoljeća tada mladog bas gitarista Dubravka Voriha zvali su “Zagrebački Jaco” uspoređujući ga s legendarnim Jacom Pastoriusom, prema mišljenju mnogih glazbenih znalaca najboljim bas gitaristom svih vremena, a potvrda kvalitete uslijedila je prigodom zajedničke svirke s legendarnim bas gitaristom Stanleyem Clarkeom na velikanovu nastupu u tadašnjem Radničkom sveučilištu “Moša Pijade”. Nakon što je iskustvo stjecao svirajući izvan Hrvatske sa sjajnim svjetskim glazbenicima Vorih se sredinom devedesetih vratio i odmah aktivirao na našoj glazbenoj sceni. Osim što nastupa sa svojim sastavom New Tribe s kojim je objavio CD-ove “Mr. Clean” i “Catwalk”, te s Dubravko Vorih Quintetom, s kojima je objavio CD “Live in Sax”, danas je voditelj tečaja za bas gitaru u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, te stalni član Prljavog kazališta, a možemo ga susresti i na mnogobrojnim klupskim sessionima i nastupima sa raznim inkarnacijama njegovog trija. Sa srodnom glazbenom dušom iz Prljavog kazališta, klavijaturistom Juricom Leikauffom, te drugim poznatim glazbenicima, snimio je dvostruki CD koji je za razliku od prethodnih albuma bliži mainstream jazzu, ali donosi i spoj raznih stilova zasnovan na iskustvima što ih je Dudo stjecao u tridesetogodišnjoj karijeri. Svi ti utjecaji objedinjeni su u izvedbama dopadljiva i široj publici prihvatljiva smooth-jazza i soula. Dubravko Vorih je u muzičarskim krugovima poznat i kao vrstan pjevač, ali se tek na  albumu Two Faces of Jazz and Soul“ u potpunosti predstavlja i pjevačem, te vrhunskim bas gitaristom, ali i skladateljem, autorom glazbe i tekstova. No ipak Dudo Vorih je prvenstveno bas gitarista i to svjetske klase te više nego zasluženo ove godine postaje dobitnikom Fender Mega Muzika nagrade.

Dalibor Marinković Dado – Bubnjevi

dado_marinkovicDalibor Dado Marinkovic roden 1976. g. u Doboju (BiH), a od svoje 15 godine živi u Austriji, pa zatim u Njemačkoj, no počeci njegove karijere sežu davno kada je sa pet godina počeo svirati bubnjeve. Razni bandovi i svirke širom Europe doveli su ga do 2001. godine i preseljenja u Zagreb. U Hrvatskoj je brzo prihvaćen kao odličan glazbenik od strane velikih imena u glazbenoj industriji bilo kojeg žanra: pop, rock, jazz, world music, r&b…, a to je prepoznala i struka te je tako uz ostale brojne nagrade čak tri godine 2004., 2005. i 2006.g. Dado dobio nagradu Status za najboljeg bubnjara što u pop rock, što u jazz kategoriji. Tijekom svoje karijere surađivao je s raznim vodećim imenima hrvatske glazbe i svirao sa svijetskim poznatim glazbenicima kao što su Tommy Emannuel, Saskia Laroo, Maya Azucena itd. Na Gibonnijevom albumu „Unca fibre“ svirao je sa Tonny Levinom i Manu Katcheom, Vlatkom Stefanovskim, Matijom Dedićem, kao studijski bubnjar pojavljue se na mnogim albumima (Vanna, Zdravko Čolić, Toše Proeski, Nina Badrić, Dino Merlin, Tony Cetinski, B.R.K., Gibonni itd), a trenutno svira sa Gibonijem i Marijanom Brkićem B.R.K. kao stalni bubnjar. Njegove solo točke gotovo su uvijek sastavni dio nastupa bilo kojeg banda sa kojim svira i tu se može čuti i vidjeti Dadina zavidna tehnika te i laici mogu shvatiti zašto je Dado jedan od najcjenjenijih, najtraženijih i najzaposlenijih bubnjara u Hrvatskoj. Ove godine njegovu kvalitetu i višegodišnji rad nagrađuje i fender Mega Muzika.

Ladislav Račić  „Rock Akademija“ – nagrada za pedagoški rad

racicProizvod ljubavi prema glazbi i dobre volje za pedagoški rad, nekad rock glazbenika, a danas profesora muzikologije i fonetike Ladislava Račića već se dug niz godina proicira kroz rad popularne Rock akademije, danas Učilišta za popularnu i jazz glazbu. Lado je pokretač i osnivač ove institucije koja je iznjedrila mnoštvo mladih glazbenika od kojih su neki sada aktivni i priznati sudionici hrvatske glazbene scene, a i predavači su ponajčešće izuzetno nadareni i visokoobrazovani glazbenici čija je karijera obilježena radom u nekoj od poznatih hrvatskih pop ili rock skupina. Sami počeci bili su teški, ali entuzijazam s kojim je Ladislav krenuo u realizaciju ovog velikog projekta garantirao je uspjeh te je Rock Akademija danas postala jedna od najvažnijih glazbeno pedagoških institucija u državi. Od svojih sviračkih početaka u grupama ‘Sunce’ i ‘Limeni Bubanj’ Ladislava Račića put je vodio do toga da je osmislio dvije knjige namijenjene onima koji žele pravilno naučiti svirati, jer za akademiju na kojoj se isključivo obrađuje pop i rock glazba nije postojao nikakav priručnik, udžbenik ili pjesmarica koja bi pomogla pri poduci. Knjige se temelje na notnim i tekstovnim zapisima pop i rock skladbi, s naglaskom na stvaralaštvu hrvatskih pop i rock glazbenika unazad dvadesetak godina, a većina je skladbi u tim knjigama doživjela prvi notni zapis, te je time i vrijednost i važnost ovih knjiga veća. Od školskog programa i tečajeva gitare, bas gitare, bubnjeva i klavijatura, pa do tečajeva pjevanja, usne harmonike, scenskog pokreta i plesa, te teorije glazbe sadržajem i programom Rock akademija je temeljena na modernoj, popularnoj glazbi, a godinama je prerasla u osnovnu i srednju školu za popularnu i jazz glazbu. Svake se godine organizira i koncert na kojem nastupaju skupine polaznika Rock akademije i mnogima je to prvi susret sa svjetlima pozornice, publikom, tremom, a to je još jedan osjećaj koji se ne može naučiti ili osjetiti u klasičnoj glazbenoj školi. Ove godine fender Mega muzika prepoznaje nemjerljive zasluge Ladislava Račića u pedagoškom radu sa mladim hrvatskim glazbenicima.