Dokumentarac o tajnoj strani tekstilne industrije u MM centru

Rad i radnička prava čest su motiv filmova u MM centru, stoga i program u 2018. započinje filmom koji se bavi upravo ovom neiscrpnom, bezvremenskom i sveprisutnom temom kroz motiv zloglasne azijske tekstilne industrije.

U dokumentarnom prvijencu Mašine (Machines) indijski redatelj Rahul Jain daje vizualno snažan pogled iza vrata tvornice tekstila u Indiji, istražujući značenje rada u današnjem svijetu, eksploataciju i ljudske žrtve masovne proizvodnje u globaliziranom društvu. Istovremeno provokativno i  intimno, Jain  portretira život radnika, patnju i okruženje iz kojeg nema bijega. Koristeći snažan vizualni jezik, upečatljive slike i intervjue s radnicima, redatelj progovara o nejednakosti, opresiji te ogromnom jazu između bogatih i siromašnih kao i perspektivama jednih i drugih. Gledatelj postaje jedan od milijuna obespravljenih i potplaćenih radnika, suvremenih robova, koji u polumraku sluša ritam nemilosrdnog stroja.

Vizualno jedan od najimpresivnijih dokumentaraca, nagrađen je posebnom nagradom žirija za najbolju fotografiju na festivalu u Sundanceu 2017. Film je na rasporedu 11. siječnja u 19:30 u sklopu Kratkih slika, programske cjeline Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema društveno političkim temama.

Nakon projekcije razgovara se s Marijem Ivekovićem, predsjednikom Novog sindikata na temu rada i tekstilne industrije.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na mmcentar.sczg.hr.