DORF novosti

Na ovogodišnjem Festivalu bit će prikazan 21 dokumentarni glazbeni film, iz 8 zemalja.

DORF izbornik Leon Rizmaul izabrao je filmove iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Maroka, Velike Britanije, Bugarske i Nizozemske.

Po riječima selektora, „ovogodišnji DORF program i izbor 11 regionalnih filmova u konkurenciji je bio dugo priželjkivan i nadamo se da ćemo i slijedećih godina imati dovoljan broj zanimljivih i kvalitetnih filmova koji obrađuju neke od najzanimljivijih glazbenih događaja sa ovih prostora“.

Filmovi o sevdahu, Vladi Divljanu, novosadskim Boyama, Astralisu, Radio Študentu, sceni u Koprivnici, festivalu Metal Camp ili malo manje poznatim Le Zbor, Mandelbrot Set, Tomislav Golubanu ili Robertu Vodanoviću bit će prikazani u 4 dana, mnogi od njih premijerno hrvatskoj publici.

Pobjednički film ovogodišnjeg DORFa izabrat će tročlani žiri u sastavu:

Igor Mirković – novinar, autor nagrađivanih dokumentarnih filmova, direktor Motovun film festivala Gordan Nuhanović – novinar, književnik Petar Mitrić – selektor programa „Mladi Autori Evrope“ Palić film festivala, bas gitarist u bandu Pionir 10

Također, publika u Rijeci izabrat će svog pobjednika, direktnim glasovanjem u kinu.

Na otvorenju u Vinkovcima, 04.ožujka premijerna je hrvatska projekcija najnovijeg filma Juliena Templea „Oil City Confidential“ o legendarnom bandu Dr.Feelgood. Radi se o završnom filmu iz Templeove trilogije o britanskoj glazbi 70-ih (nakon filmova o Sex Pistols i Joe Strummeru), u prepoznatljivom stilu kojim je Temple i osvojio brojnu publiku i kritičare za sve ove godine.

Posebno priznanje Festival DORF će dodijeliti Peteru Braatzu, autoru iz Njemačke, za dosadašnji rad i sjajne underground filmove koje je snimio. Peter Braatz je surađivao s velikanima svjetske kinematografije (David Lynch, Wim Wenders…) i autor je nekih od najzanimljivijih dokumentarnih glazbenih filmova u evropskoj povijesti žanra. Posjetitelji DORF-a imat će priliku pogledati 3 njegova filma (o Sex Pistols, Lee Scratch Perryju i Damo Suzukiju).

Gost festivala bit će i David Kleijwegt, iz Nizozemske, koji će predstaviti svoja 2 posljednja filma „Eternal Children“ i „Low – You may need a murderer“. David je jedan od producenata i autora kultne nizozemske serije dokumentarnih glazbenih filmova Lola Da Musica, koja je na neki način anticipirala evropsku produkciju glazbenih dokumentaraca.

Osim filmova, u bogatom popratnom programu, posjetitelji će imati priliku vidjeti zanimljive stripove skupine Emisija emocija, izložbu koncertnih fotografija „Vidi Muziku“ portala u atriju Art-kina Croatia, brojne koncerte – Darko Rundek&Cargo Orkestar, Le Zbor, Vergl Grind, Mandelbrot Set, Agathe, DJ M.I.L.E.(iz kolektiva Groodanje), Olovni ples… i promocije knjiga.