Drugi dan 25.JazzTime Rijeka – Od Sonny Rollinsa do elektronike

25jt-dan2-abramsNakon što je koncertima PerfectTrija RobertaGatta i Jazz Orkestra HRT-a u srijedu 16. studenog počeo 25. JazzTime Rijeka, druge festivalske večeri riječkoj su se publici predstavila još dva sastava.

U četvrtak navečer u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku prvo je zasvirao trio američkog basiste, s dugogodišnjom talijanskom adresom, Marca Abramsa. Abrams je predavao na visokoj glazbenoj školi u Trstu, gdje je podučavao, primjerice, i sadašnjeg umjetničkog voditelja ovog festivala, također vrsnog basistu, Damjan Grbca.

Abrams je nastupio sa svojim pograničnim prijateljima, Talijanom Nevijom Zaninottom na saksofonu i Slovencem Zlatkom Kaučičem na bubnju. U pogramu je ovaj trio, kako je bilo i ranije najavljeno, izveo svoju obradu čuvene i svojevremeno politički osporavane skladbe Sonnyja Rollinsa “Freedom Suite” i kao dodatak, jednu skladbu također politički nekad glasnog crnog pijaniste Theloniousa Monka. Bio je to lijep, ali težak i tmuran koncert koji je, kako je sam Abrams na kraju svirke rekao publici, bio posvećen dvojici njegovih netom preminulih kolega basista, Victoru Baileyu i Bobu Cranshawu.

25jt-dan2-chuiSasvim drugačije raspoloženje ponudio je drugi koncert večeri, nastup zagrebačkog trija Chui. Iako inače sviraju u klubovima, u Rijeci su svoj program prilagodili festivalskim uvjetima i Kulturnom domu na Sušaku. Svirali su svojevrsni best of izbor najpopularnijih skladbi, pretežito s prva dva albuma, prvo pokazujući raspon mogućnosti elektroničkih pomagala kojima se služe, u kombinaciji s klavijaturama, bubnjem i saksofonom, da bi u zadnje dvije skladbe, Morskoj suiti, koju su izveli na istom ovom festivalu i prije nekoliko godina, i još više na skladbi Chui’s Waltz, pokazali da su doista vrsni glazbenici koji jako dobro razumiju promjene što se događaju na suvremenoj glazbenoj sceni, da pažljivo osluškuju što se događa i da svoj put traže u neodređnom području između klupske glazbe, i sasvim suvremenog, gotovo eksperimentalnog jazz izričaja.

Uz standardnu postavu koju čine Vojkan Jocić na saksofonu i Toni Starešinić na klavijaturama, prvi je puta sa Chuijem svirao i njihov novi član, bubnjar Ivan Levačić Levi, koji to mjesto preuzeo od Janka Novoselića. Levačić je bio siguran, nešto tvrđi od Novoselića, ali sasvim sigurno odličan izbor bubnjara za pravac kojim ovaj bend, kako sami kažu, kani krenuti dalje.

Kako je to lijepo formulirao Damjan Grbac, u najavi prije koncerta, “To je bend koji svira sve, s primjesom jazza!”

25jt-dan2-juricU JazzAfter programu nakon službenog programa nastupio je Quartet Katarine Jurić sa programom jazz standarda iz Great American Songbooka. Uz Katarinu Jurić, quartet čine Bruno Mičetić (gitara), Henry Radanović (bas) i Dušan Kranjc (bubanj).

tekst: Saša Drach
foto: Gregor Bogdanović

Ulaznice potražite u sistemu Entrio. Jednodnevne festivalske ulaznice možete kupiti po cijeni od 70 kuna.
Program 25.JazzTime Rijeka:

HKD na Sušaku:

Srijeda 16.11.2016. od 19:30H
Otvaranje Festivala
Otvorenje izložbe fotografija Davora Hrvoja

od 20:00H
Roberto Gatto Trio
Jazz orkestar HRT
i gosti: Zoran Majstorović, Franjo Črnjarić
JazzAfter: Trio Minus One

Četvrtak 17.11.2016. od 20:00H
Marc Abrams Trio
Chui
JazzAfter: Katarina Jurić Quartet

Petak 18.11.2016. od 20:00H
Bow vs. Plectrum
Tamara Obrovac Quartet
JazzAfter: RijekaJazzRevue

Botel Marina:
Subota 19.11.2016. od 20:00H
Mičetić-Šercar-Veselinović
Overnight Parking

25.JazzTime zahvaljuje na podršci Gradu Rijeci, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Primorsko goranskoj Županiji, Turističkoj zajednici Grada Rijeke, Hrvatskoj Radio Televiziji, Botelu Marina, Novom listu, Radio Rijeci, Jazz.hr i Mixer.hr.

25. JazzTime Rijeka
@: info@jazztimerijeka.com
W: www.jazztimerijeka.com
Facebook: http://www.facebook.com/jazztimeri
Twitter: http://twitter.com/jazztimerijeka