Drugi način napokon nastupa u Zagrebu

Nakon dugo vremena Drugi način napokon nastupa u Zagrebu. Najveći Mali Rock Klub u gradu ugostit će ih u petak 19. veljače. Iako je poznato da Drugi Način vrlo rijetko izdaje nove pjesme i albume, fenomenalna nova pjesma “Jedro za oluju” je tu, a naznake su da bi mogao biti i novi album. Bilo kako bilo Drugi Način predvođen legendarnim Brankom Požgajcem po prvi puta nastupa u Hard Place-u, a svim ljubiteljima dobre glazbe poznato je da su njihovi koncerti fenomenalni.

Iako su prošle 42 (!) godine od osnutka banda davne 1974-te njihovi bezvremenski hitovi “Prođe ovaj dan”, “Piši mi”, “Lile su kiše”, “Carstvo samoće” ili “Stari grad” još i danas zvuče fenomenalno i otkrivaju ih nove generacije ljubitelja rock glazbe. Veliko nam je zadovoljstvo da možemo ugostiti ove velikane hrvatske rock glazbe u Hard Place-u u petak 19. veljače kao koncert mjeseca. Ulaz 40 kuna.

Drugi Način je zagrebački rock sastav, osnovan 1974. godine. Skupina je prethodno bila popularna pod nazivom Novi akordi, te je objavila dvije singl ploče, da bi 9. listopada 1974. godine glazbenu karijeru nastavili pod imenom Drugi način (ime preuzimaju iz pjesme Federica García Lorce, “Na drugi način”). U lipnju 1975. godine, objavljuju svoj prvi studijski album Drugi način, kojim su odmah po izlasku osvojili veliki broj obožavatelja. Krajem 1976., Branko Požgajec odlazi na odsluženje vojnog roka, a iz Drugog načina odlaze Ismet Kurtović i Halil Mekić, da bi kratkotrajno osnovali sastav Nepočin i s njim snimili album “Svijet po kome gazim” (1978.). Povratkom Požgajeca iz JNA, Drugi način se nanovo okuplja 1978. godine. Objavljuju dva singla 1978. i 1979. godine, te drugi studijski album 1982. godine.

Cijelo razdoblje osamdesetih sastav iako mijenjajući glazbenike, intezivno nastupa. Krajem 1980-ih kratkotrajno prestaju s radom. Branko Požgajec, 1992. godine ponovno okuplja sastav i objavljuje album sa svojim starim uspješnicama, koje je snimio tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina. Poznati po svojim bezvremenskim hitovima ‘Prođe ovaj dan’, ‘Piši mi’ i ‘Lile su kiše’ koje su obilježile 70-te i 80-te godine, zagrebački rock bend nakon mnogo vremena predstavlja novu pjesmu ‘Jedro za oluju’ Pjesma ”Jedro za oluju” snimljena je u Stargate studiju u Zagrebu, gdje je odrađen mix i mastering pjesme, a za produkciju su zaslužni Božo Ilić i Hrvoje Prskalo. Za pjesmu je istodobno snimljen i videospot u Tvornici kulture i na obroncima Zagrebačke gore. Kao redatelj spota potpisuje se Igor Ilić, a za produkciju videa zaslužan je studio Div. ”Tekst pjesme na metaforički način govori o životu polazeći od pjesničke paradigme da je život kao more – katkada mirno, ponekad olujno. Od nas se samo očekuje da naučimo ploviti tim morem”, pjesmu slikovito opisuje frontmen benda Branko Požgajec.

Pjesma ”Jedro za oluju” ujedno je i najava novog studijskog albuma koji možemo očekivati ove godine. Tijekom godina bend je mijenjao članove postave, a danas postavu Drugog načina čine: Branko Požgajec (vokal/flauta), Božo Ilić Dugi (bas gitara), Ernest Vinković (gitara/vokal), Damir Vuk (klavijature/vokal), Mario Domazet (gitara), Mladen Palenkaš (bubnjevi/udaraljke/vokal).