‘Drugovi, ja se ne stidim svoje komunističke prošlosti’  i ‘Roman u raljama drame’ u ZKM-u

U petak, 20. listopada, u 19 h, u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih,  dr. sc. Anera Ryznar i pisac Tomislav Zajec gosti su prve ovosezonske tribine „Čitanje kazališta“ koju autorski potpisuje i vodi kritičar Srđan Sandić.  

Tema otvaranja “Roman u raljama drame” propitat će izazove adaptacije suvremenog romana na recentnim primjerima („Črna mati zemla“, „Čarobni brijeg“…), posebno stavljajući naglasak na hrvatski suvremeni roman. Razgovarat će se i o interdiskurzivnosti, ulozi i funkciji suvremenog pak dramskog teksta u hrvatskom teatru i još ponekim srodnim temama.

U ponedjeljak, 23. listopada 2017., u 20 h, u okviru Europskog kazališta u ZKM-u, gostuje

Predstava „Drugovi, ja se ne stidim svoje komunističke prošlosti“ Sanje Mitrović i Vladimira Aleksića, ostvarena u produkciji Beogradskog BITEF teatra i amsterdamskog Stand Up Tall Productions.

Predstava se bavi pitanjem što je izgubljeno u periodu tranzicije i kako se dvoje izvođača nosi s osjećajem gubitka? Kako su socijalističke obitelji propale zajedno sa socijalističkim poduzećima i kako je to utjecalo na dvoje protagonista? Dijalogom između kazališta i filma te primjenom niza strategija – od zvučnog komentara i simultane sinkronizacije do fizičkih rekonstrukcija i fiktivnih teza – razmatra se odrastanje izvođača i njihova sadašnja situacija, vrijednost njihovih života i rada i teret izbora koje su napravili, kako osobnih tako i profesionalnih. Možemo li se i u današnjem društvu držati vrijednosti naslijeđenih iz države koja je nestala? Udružujemo li se samo da bismo žalili i protestirali? Ili je moguće ostati dosljedan idealima u koje smo vjerovali i ustrajati u njihovoj realizaciji? Sučeljavajući osobna sjećanja izvođača i prizore iz nacionalne kinematografije, predstava istražuje što ostaje od solidarnosti i društvene pravde u vremenu materijalističkog individualizma.

Autori koncepta, suredatelji i tumači uloga su Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić