EDIT-Comics, besplatne vikend radionice animacije i TV-reportaže za mlade, u samoborskom POU

edit comics_2016_-04 - Copy

Ovaj vikend se samoborskim ljubiteljima filma premijerno predstavlja platforma EDIT-Comics, gostovanjem u POU Samobor 16.-17. travnja.

Od 2016. godine POU Samobor je član platforme EDIT COMICS koja u 11 županija provodi program baziran na kombinaciji edukativnih filmskih radionica namijenjenih učenicima viših razreda osnovnih škola, a provodi se uz potporu Zaklade Kultura Nova. Cilj je edukacija djece i mladih o medijskoj kulturi, a ponajviše o filmu, i to kroz intenzivne i dinamične radionice animiranog filma i osnovnih filmskih vještina, u suradnji s ostalim udrugama, školama, institucijama.

S bogatim iskustvom rada sa učenicima i vođenja filmskih radionica, dvodnevnu radionicu TV reportaže vodit će članovi udruge RARE iz Vinkovaca, Filip Meštrović uz asistenciju Tonija Šarića. Uz uvod polaznici će se upoznati s osnovama, kadriranjem i rasporedom snimanja, te uz zajedničku razradu scenarija nastaviti sa izradom TV reportaže. Udruga RARE osnovana je 2006. godine a osim edukativnih radionica organizira i DORF – festival dokumentarnog rock filma.

Za radionicu animiranog filma je zadužena je udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA. Radionicu će voditi članice udruge, a sada studentice animacije na Akademiji likovne umjetnosti Morana Bunić i Karla Skok koje imaju bogato iskustvo u izradi animiranih filmova. VANIMA već skoro 30 godina radi animirane filmove s djecom i mladima u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, ali i šire. Udruga organizira i VAFI internacionalni festival, a vodi i jedino varaždinsko gradsko kino – kino Galeriju.

Radionice će biti održane u POU Samobor, u subotu i nedjelju (16. i 17. travnja), a traju svakog dana od 10 do 13 sati. Namijenjene učenicima viših razreda osnovne škole, te zainteresiranim nastavnicima koji bi željeli pokrenuti filmske družine na svojim školama. Broj sudionika je ograničen, a radionica je besplatna. Svoju prijavu (ime i prezime s naznakom “EDIT COMICS radionica” i o kojoj je radionici riječ) do 14. travnja pošaljite na e-mail pousamobor@zg.t-com.hr