Eksperimentalni glazbenik i dizajner Andro Giunio drugi je gost ovogodišnjeg Otvorenog studija

Eksperimentalni glazbenik i dizajner Andro Giunio drugi je gost ovogodišnjeg Otvorenog studija Galerije Miroslav Kraljević (GMK) i u subotu 17. ožujka s početkom u 20 sati održat će izvedbu uživo.

Andro Giunio pristupa glazbi kao umjetnosti temporalnih procesa i području istraživanja specifičnosti prostora, vremena i memorije. Stvaranje je organizacija i strukturiranje različitih polja buke, harmonije i disonance. Izvedba uživo postaje eksperiment u formiranju neke vrste mape i uspostavljanju osnovne navigacije, a naglasak nije na određenom zvuku već na senzibilitetu i orijentaciji. Jednostavna zamišljena kompozicija realizira se često kroz improvizacijske momente pa glazba postaje obilježena tendencijom da zvučne sekvence ostaju u stanju stalnog nastajanja i nestajanja, smještajući se između memorije i trenutka, istovremenog zamišljanja i slušanja. Primarni izvor zvuka najčešće je električna bariton gitara ali pri izvođenju određeni efekti, pa i njihovi nusprodukti, koriste se također kao instrumenti i jednako pridonose formiranju strukture.

Posljednji dan otvorenog studija, Andro Giunio izvodi kompoziciju pod radnim nazivom “Petlje, distorzije, simetrije”. Rad se zasniva na ideji preklapanja nekoliko područja istraživanja u sklopu rezidencije: specifičnosti medija audio kazeta, formiranje petlji od analogne magnetske trake, diktafona i walkmena kao uređaja za snimanje i reprodukciju te prakticiranje simetričnih glazbenih ljestvica u samostalnom improvizacijskom sviranju tijekom proteklih tjedana u prostorima galerije.

Andro Giunio je dizajner vizualnih komunikacija, docent na odsjeku Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever u Koprivnici i eksperimentalni glazbenik. Od 2008. godine kao grafički dizajner, freelancer, djeluje samostalno i u suradnji sa brojnim kolegama isključivo na području kulture. Od 2012. godine aktivno se bavi glazbenim performansom. Nastupa samostalno na Platformi novog zvuka: Sinelinea 2012., 2013. i 2016. u Zagrebačkom plesnom centru i galeriji Greta, u klubovima Močvara, Kino Grič, Kset, Medika. Godine 2017. realiziraKompoziciju za neugođenu gitaruza emisiju Slika od zvuka na Trećem programu Hrvatskog radija. U muzičkoj se praksi Giunio inicijalno oslanja na tradiciju zapadne avangardne i minimalističke glazbe te suvremenih alternativnih glazbenih žanrova poput dronea, elektronske glazbe, noise rocka, krautrocka, shoegazea i black metala. 

Program Otvoreni studio financiralo je Ministarstvo kulture i Grad Zagreb. Rad Galerije podržava Zaklada Kultura nova.