Elemental – “Tijelo pamti”

Bend Elemental posljednju godinu obilježio je mnogim promjenama, pratila ih je neka posebna energija a čega god su se primili, pretvarali su u uspjeh. Tako su povodom 18. godine postojanja benda izdali dvostruki album „Tijelo“ s čak 18 pjesama, pod okriljem vlastite diskografske etikete – 383 Records.

Jedina dva singla puštena s albuma, pjesme „Goli i bosi“ te „Sve je moje tuđe“ oduševile su i publiku i radijske urednike te postali hitovi u svakom kutku regije. Na valovima sjajnih pjesama i novog albuma, zaredali su se koncerti i nastupi, a kao kruna godine i 18-godišnje karijere dogodio se rasprodani koncert u Domu sportova prije 3 mjeseca. Cijeli priču zaokružili su samo 10-ak dana poslije, kada je pjesma „Goli i bosi“ u vrlo ozbiljnoj konkurenciji (Massimo, Hladno pivo, Petar Grašo, Pavel) dobila nagradu Porin 2015 za Pjesmu godine.

Elemental foto: Maja Bota
Elemental
foto: Maja Bota
Tu priča ne staje, jer Elemental upravo predstavlja svoju novu uzdanicu, pjesmu „Tijelo pamti“ kojom će, nadaju se, iznova osvojiti slušatelje, novu publiku i radijski eter. „Tijelo pamti“ treći je službeni singl s albuma „Tijelo“ a prati ga vrlo senzualni video spot za koji su zaslužni redatelj Marko Milovac i direktor fotografije Ivan Zadro.

Odabrali smo pjesmu “Tijelo pamti” jer smo primijetili da se u posljednje vrijeme u javnosti zazire od tjelesnosti, taktilnosti, a u svrhu promicanja neke “srednjevjekovne” suzdržanosti i čistoće. Tijelo kao takvo oduvijek je inspiriralo umjetnike, od antičkih kipara do francuskih post-impresionista, a mi smo se pozabavili njime na svoj lirski način. Kroz tekstove govorimo da, unatoč prolasku vremena, tijelo pamti dodire i sjećanja bivših ljubavnika. Seks se uspoređuje s plesom, znatiželjnom tjelesnom igrom bez propisanih “koraka” – zato nam je drago što su Marko Milovac i Ivan Zadro iz C47 Film za uprizorenje pjesme odabrali baš dvoje plesača koji pokretom prate igru naših riječi. Nadamo se da će se i publici svidjeti i pjesma i spot. Želja nam je da zajedno maknemo koprenu tabua s tjelesnosti – ipak, 2016. je!” – izjavio je Elemental povodom novog singla i spota.

Plesnu priču u kojem tijelo pamti sve što doživi, iznijeli su odlični plesači, Martina Nevistić i Adrian Pezdirc. Martina je profesionalna plesačica i osnivačica O.N.E. art company (http://one-art.hr/), a Adrian je glumac i plesač, član ansambla ZKM-a.

Spot je sniman u staroj tvornici Gredelj. U dogovoru sa bendom odlučili smo koristiti medij suvremenog plesa kako bi kroz pokret plesača interpretirali i vizualno popratili teme koje se provlače kroz pjesmu. Koristili smo prostor i industrijsku arhitekturu kako bi vizualno istaknuli tijelo i pokret, koristeći razliku između hladnog, pravilnog, mehaničkog i organskog, fluidnog – ljudskog. Također, koristili smo projekcije na tijelima plesača kao i u samom prostoru gdje smo projicirali lica članova benda.” – opisao je Marko Milovac, redatelj