Eminemov izdavač tuži Spotify i to bez prethodnih konzultacija s reperom

Eminema je vijest iznenadila

(Eminem, promo fotografija)

Eminemov izdavač tužio Spotify za potvrdu autorskih prava, pozivajući se na to da streaming servis nema licencu za plasiranje više od 200 Eminemovih pjesama, uključujući hitove “Lose Yourself” i “Stan”.

Prema objavi The Hollywood Reportera, tužbu je u srijedu (21. kolovoza 2019.) pokrenuo Eight Mile Style, koje je u posjedu Eminemovog nešto ranije objavljenog glazbenog kataloga.

S druge strane, sam Eminem, nije involviran u postupak niti je znao da se izdavač spreman na takav korak. Reperov zastupnik to je potvrdio izjavivši kako je, kada je čuo vijest, Eminem bio “jednako iznenađen kao i svi ostali”.

U zahtjevu za tužbom Eight Mile tvrdi kako Spotify, unatoč tome što nema licencu za ukupno 243 Eminemove pjesme, uporno streama te iste pjesme te na temelju toga direktno zarađuje veliko bogatstvo koje bi, kako smatra izdavač (u ovom slučaju – tužitelj), trebalo biti podijeljeno i sa svim drugim stranama kojih se to tiče.

U zamjenu da se legalni postupak minimalizira, Eight Mile Style od Spotifya traži da podmiri osnovni postotka od profita, a točan iznos planiraju utvrditi i dokazati na samom sudu. U suprotnom, troškovi bi iznosili oko 123,630 funti po pjesmi, odnosno sveukupno oko 30 milijuna funti.

Uz “Lose Yourself”, “Mockingbird”, “Stan”, “Without Me” i “The Real Slim Shady”, cijeli popis spornih pjesmama javno je objavljen OVDJE.

Eminem se u novim spotovima nastavlja razračunavati sa svojim kritičarima