Emphasis – album “Black.Mother.Earth” stiže u rujnu!

Emphasis2-2016

Iako je prvotno planirano da novi materijal snime već krajem prošle godine u ukrajinskom Studiju 148 u suradnji s dugogodišnjim prijateljem Mariusom Costacheom koji je radio mastering za “Elements of Morrow” te kasnije za “Gliding Over All”, Emphasis je slučajem tragičnih okolnosti vezanih uz poznati klub Colectiv, koji se nalazi uz sam spomenuti studio, morao odgoditi planove do daljnjeg.

Slijedom okolnosti bend je 15.veljače službeno započeo snimanje svog trećeg albuma u Tompa E- minor mobile studios, kod još jednog dragog suradnika i prijatelja Tomislava ” Tompe” Novosela, koji je snimio i prethodni album. Bend nije krio zadovoljstvo ovim ishodom jer, kako su sami rekli „znamo da će svaki sat, svaka minuta, svaka sekunda biti ispunjena pozitivnom energijom, srećom i ljubavlju koja će nam omogućiti da snimimo jebački album.“

Obzirom da ne skrivamo bezobraznu naklonost prema atmosferičnim zvučnim pejzažima ovog čakovečkog benda, izazvani brojnim teaserima na njihovim službenim stranicama doslovno smo ih ugnjavili da nam otkriju nešto više o samom tijeku snimanja.

Emphasis-2016Atmosfera na snimanjima je dosta radna uz potrebe zajebancije koja nas vrati u normalu. Zamorno je pomalo jer snimamo samo vikendima u Varteksovoj tvornici u Varaždinu – znači zgrada koja daje hladan i mračan ambijent. Nekad se osjećam kao da smo u jednoj od zgrada u Černobilu te da ćemo se nakon dnevno odrađenog posla raspasti od radijacije ukoliko ne popijemo „serum“ u kafiću preko puta ceste.“ nasmijao se bubnjar benda Radovan Železnjak.

Prema Radovanovim riječima novi materijal trebao bi biti dosta jednostavniji od prethodnog albuma: „ Sadržavat će clean dionice, delay, distorzirane, s audio elementima iz nekih nama dragih crno-bijelih filmova. Onako, klasika neka za naše standarde, vjerojatno. Prerano je još govoriti jer imamo drugačiji pristup novom albumu pa sad kad bude gotov neka svatko protumači kako želi. Bit će drugačiji zvuk definitivno.“

Kako otkrivamo, album će se zvati “Black.Mother.Earth” i sadržavat će sedam pjesama koje su konceptualno povezane u jednu cijelovitu temu. Ovaj uradak će poput posljednjeg ugledati svjetlo dana preko Geenger Recordsa koji je u samom startu prepoznao svjetsku kvalitetu u ovom bendu domaćeg kova. Datum objave je planiran za rujan ove godine, a Emphasis planira i neka iznenađenja vezana uz sam format albuma.

U suradnji smo sa svojim Geenger stožerom, čujemo se češće i baš nam pomažu. Pripremaju nas na ovo novo izdanje i dijele savjete što je stvarno odlično. Jedva čekamo da trake odu u finalni mix/master! Snimili smo bubanj i obje gitare, ostaju još bass gitara i vokali pa samplovi i neke sitnice. Znači imamo još posla no znamo što želimo pa se ne zamaramo kojim tempom sve to zajedno ide.“

Čakovečki instrumentalni dragulj predstavljen je još prije tri godine kao najbolje čuvana glazbena tajna. Ovi eksperimentalni post-metal pioniri hrvatske scene odradili su brojne koncerte (među ostalim nastupili kao predgrupa Rosetti 2011.) te davne 2007. objavili svoj demo prvijenac “Elements Of Morrow” preko nezavisne rumunjske izdavačke kuće Asiluum Arts. Od 2013. novi su član obitelji Geenger Recordsa preko kojeg je objavljen hvaljeni “Gliding Over All”.