ESC Life “Born to be Mild” – snaga i ljepota snažnih kontradikcija

Novi album donosi balans između mladalačke poletnosti i prizemljene svakodnevice

Piše: Emanuela Tomino

ESC Life
Born to be Mild
(PDV Records)
Ocjena: ****

Nakon što su prije tri godine pozornost privukli sjajnim debitantskim izdanjem “Access All Areas”, talentirana četvorka sastava ESC Life s početkom godine uvela nas je u svoju novu power pop punk avanturu. Novi album “Born To Be Mild” objavljen je u utorak, 15. siječnja preko etikete PDV Records koja oduvijek zna prepoznati posebno dragocjene primjerke s lokalne glazbene scene.

Melodični, energični i vrhunski usvirani, ESC Life su nam ovim izdanjem servirali još jedan zabavan uradak vrijedan pažnje kojem ni ovaj put ne nedostaje bezvremenskih rifova, nabrijavajućih ritmova i prizemnih, ali i duhovitih tekstova.

Kao što to suptilno sugerira naslov albuma, njihova glazba i ovaj put crpi svu snagu i ljepotu iz snažnih kontradikcija. Bend koji čine profesionalni i naslušani glazbenici u 2019. godini predstavlja progresivan album koji počiva na nostalgičnoj ljubavi prema glazbi njihovih tinejdžerskih proto-idola. No, ova fiksacija na rane uzore očito je introspektivno i vrlo temeljito prostudirana te reinterpretirana na jedan divno neopterećujući i jednostavan način, a rezultat je nešto malo više od pol sata čiste sreće radi koje ćete skakati u prvim redovima njihovih koncerata osjećajući se kao da ste opet na pragu dvadesetih. U ovoj enciklopediji glazbene povijesti našlo se svega pomalo, od očitih upliva Hüsker Dü i Dinosaur Jr., do suptilinih parafraziranja Pink Floyda, tako da vas u svakoj od deset pjesama čekaju mala iznenađenja.

Pored ovog energičnog i melodičnog college rocka osvojit će vas duhoviti i pamtljivi tekstovi o životu poslije tridesete, razočaranjima, ljubavi, umoru i obavezama. Upravo oni čine balans između mladalačke poletnosti i prizemljene svakodnevice. Od zasićenja poslom, ispraznih rutina, pasivno-agresivnih odnosa, svađa i sanjanja o odmoru, preko propitkivanja i autoironije, naposljetku na albumu nalazimo optimizam koji čuva ono nježno, djetinje u svakom od nas.

Tekstualno iskreno, glazbeno dorečeno, svirački jezgrovito, album je još jednom sjajno produkcijski upakiran u suradnji s Mrakovčićem koji je s bendom radio na prethodnom albumu. Još nam preostaje testirati ga uživo na pozornicama klubova, gdje će se, nadamo se, ovoj veseloj ekipi pridružiti i gošće s albuma, Eva i Sara iz sastava Žen, Ika iz On Toura, te Dunja Ercegović poznata i kao Lovely Quinces.