Etno-jazz kvartet džeZZva u zagrebačkom Bachuss Jazz Baru

dzezzva

U petak, 28.10.2016, s početkom u 21 h, u Bachuss Jazz Baru u Zagrebu, održat će se koncert etno-jazz kvarteta iz Murske Sobote, pod imenom džeZZva.

Njihovu glazbu karakteriziraja spoj tradicije američkog jazza s elementima europske klasične glazbe, isprepletenih s utjecajima folk kulture Južne Europe – kao spoj istoka i zapada.

Glazba sastava je relativno lagana za slušanje, što ne znači da je jednostavna. Suprotno, u njihovoj glazbi mogu uživati i stariji ljubitelji jazza, kao i oni koji uopće nisu u dodiru s njim. Sastav se sastoji od četiri iskusna muzičara, koji već godinama stvaraju i sviraju muziku u različitim sastavima – Dejan Berden na klaviru, Iztok Rodež na gitari, Mojmir Wolf na kontrabasu i Miran Celec na bubnjevima.

Krajem 2014. džeZZva je snimila i izdala svoj prvi album pod nazivom “džeZZva”, koji je sastavljen od njihovih originalnih kompozicija, u kojima se čuje taj spoj istoka i zapada. Berden na klaviru i Wolf na basu tijekom pojedinih pjesama prelaze iz tonova Balkana u one zapadnjačkog jazza, dok Rodež na gitari negdje svira u manirama slobodnog jazza, a ponegdje završi na hipnotičkim zvucima pojačanim efektima, tipičnim za noviji jazz, a Celec na bubnjevima drži jazz ritmove. Oni se igraju s dinamikom kompozicija, pa se tako njih par može opisati kao zaigrane i groovy, a ostale kao lagane i smooth, a sukladno s dinamikom, mijenjaju se i stilovi.

Njihov album izabran je među dvadeset najzanimljivijih albuma u Sloveniji za godinu 2014, po izboru muzičkih urednika nacionalne medijske kuče RTV Slovenija. Prošle godine snimili su i video spot za skladbu East, sa kojim su bili izabrani među 40 najboljih spotova emisije Točka 2015. na RTV Slovenija.