etnOrkestar – Na rubu klasike

etnOrkestar1U utorak, 6. prosinca 2011. s početkom u 20 sati u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog svoj će koncert pod nazivom “Na rubu klasike” održati grupa etnOrkestar. Koncert se održava u sklopu ciklusa “Glazbene staze”, a sav prihod je namijenjen je Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj ulici. Posebna gošća ovog koncerta bit će Isabel na violini. Ulaznica iznosi 40 kuna.

O etnOrkestru:

etnOrkestar je nastao u siječnju 2011. godine. Ideja za njegovo osnivanje potekla je od glazbenika koji su pohađali radionice tradicijske glazbe u Hrvatskoj (Zagreb, Grožnjan), Europi (Švedska, Belgija, Francuska) i Africi (Gvineja). etnoOrkestar broji 13 članova koji su hrvatskoj publici već poznati po svom djelovanju u drugim i drugačijim sastavima kao što su Drvored, Vuge, St!llness, Afion i Antenat. U etnOrkestru su od instrumenata zastupljene violine, flaute, frule, saksofon, bas, violončelo, gitare, harmonika, udaraljke, kao i pjevanje. Prvi samostalni koncert etnOrkestar je održao u MM centru zagrebačkog Studentskog centra u svibnju 2011., a nastupio je i na danima Dioklecijana u Splitu, Špancirfestu u Varaždinu te na Music Extreme Festivalu (osvojena nagrada publike).

Specifično je i to da etnOrkestar nema voditelja, dok u odabiru skladbi i stvaranju aranžmana sudjeluju svi članovi. U svom repertoaru etnOrkestar se ne ograničava na glazbu s jednog geografskog područja, već pokriva glazbu iz raznih zemalja svijeta, sa svih kontinenata. Publika, međutim, ne bi trebala očekivati izvorni zvuk te glazbe, već energične i plesne interpretacije tradicijskih melodija i ritmova.

O Isabel:

Violinistica Isabel, Švicarka je španjolskog porijekla, učila je violinu i glazbenu teoriju na Konzervatoriju u Ženevi gdje je paralelno na plesnoj akademiji V. Kouznetzove učila balet. Od 1965. do 1975. u istom je gradu na Sveučilištu studirala i psihologiju, a od 1975. do 1978. izradu haljina i modni dizajn. Dosta se bavila glazbom dalekog istoka kao što su afganistanska, indijska i dr. Skladala je za kazališne i plesne predstave, film, radio i televiziju. Surađivala je s mnogim umjetnicima iz cijelog svijeta kao što su Nina Simone, Ingrid Caven, Trilok Gurtu, André Jaume, Peter Brook and the C.I.C.T. a hrvatskoj publici poznata je po radu s Darkom Rundekom s kojim surađuje od 2002. godine. Bila je članica Rundek Cargo Orkestra, a dobra suradnja nastavila se i radomi zajedničkim stvaranjem u Rundek Cargo Triju.