Feredon: “Kvalitetnu muziku nećete naći na TV-u”

“Nakon godina provedenih u sjedenju na kauču i obrađujući stare hitove, četiri hrabra momka iz Dubrovnika odlučila su promijeniti glazbu na lokalnoj razini te postati popularni na globalnoj. Nitko ne zna kada je bend zapravo nastao, ali jedino što sa sigurnošću možemo reći jest da njihova glazba ističe onaj pornografski dio u Porn-rocku.”, stoji u opisu dubrovačke četvorke po imenu Feredon, kao i u najavi petog koncerta četvrte MIMO sezone na kojem će bend nastupiti danas, 5. ožujka, u multimedijskoj dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u društvu Embassy 516.

Iz toga proizlazi zaključak da se radi o četvorci koja zdravom dozom sarkazma i humora jasno daje do znanja da se glazbom bave prvo i osnovno iz vlastitog gušta te da ih bilo koja vrsta klasificiranja jednostavno ne zanima. Srđan Petric, basist, pjevač i autor benda, to nam je i potvrdio u kratkoj prepisci na relaciji Dubrovnik-Zagreb, usmjerivši nas usput da bacimo oko na novi video uradak objavljen prošli petak.

S obzirom na činjenicu da Feredon ne spada u onu klasičnu formu benda kakvog prosječni ljubitelj rocka zamišlja, predstavite našim čitateljima što i tko čini srž ovog glazbenog sastava.

Srđan Petric: Mislim da se sam pojam „klasične forme“ benda promijenio. Naša forma radi na principu da su bas i bubanj – kruh, gitara – hamburger, a semplovi – „special sauce“. I onda su vokali prodavatelji tog proizvoda. Ali mislim da toga ima dovoljno u svim žanrovima, pa kažem, tvorimo novu „klasičnu formu“ benda.

Za DuList.hr izjavio si „kako Feredonu nije ideja, a niti namjera, nastupati, proizvoditi glazbu te je marketinški dalje distribuirati, već kako isključivo svirate za svoju dušu“. Da li jedno nužno isključuje drugo, svirati za svoju dušu i dijeliti tu glazbu s drugima? Na kraju krajeva, u međuvremenu ste ipak objavili album, nastupali i na glazbenim natjecanjima Inkubator i HGF,…

Srđan Petric: Naš najplodniji period, u kojem su nastale više manje sve pjesme sa prvog i drugog albuma, je upravo taj period u kojem nismo svirali ništa osim proba. Nama se dogodilo to da su svirke nas našle, kao i prijave na natjecanja itd. Poanta je u tome da ono u čemu mi zaista najviše uživamo jest kad sviramo u prostoriji u kojoj smo sami. Ostalo su okolnosti na koje nitko nije imun.

Dubrovačka glazbena scena posljednje je vrijeme iznjedrila zanimljivih imena. Zidovi prostorija za vježbanje dijele vas od šarolikog glazbenog društva iste, a i bubnjara  dijelite s jednim od tih imena, pa nam predstavi malo trenutna glazbena i kreativna zbivanja u gradu.

Srđan Petric: Po mom skromnom mišljenju, Dubrovnik je pun vrhunskih umjetnika, samo iz nekog razloga to sve ostaje unutar zidina. Dovoljno je spomenuti Gruhak kojeg ja uživam zadnjih 15 godina, a koji je tek nedavno objavom nekih uradaka na YouTube-u postigao uspjeh i postao je svjetski priznat bend. Naravno, svugdje osim u Hrvatskoj jer ipak ni oni još nisu u rangu onog što nama naši urednici biraju i čime nam odgajaju djecu na CMC-u i ostalim muzičkim kanalima, ako ih uopće imamo.

Postoji zanimljiva činjenica o nastanku samog imena benda, da je Feredon kao pojam nastao lapsusom znamenite bakice koja se našla i na omotu vašeg albuma prvijenca „Feredionia“. Otkrijte nam nešto više o toj jezičnoj anegdoti koja vas je inspirirala za ime benda.

Srđan Petric: Ime, kao i svirke i natjecanja, je nastalo jer su ga tražili od nas. Nismo ga smatrali bitnim u datom trenutku, tako da je prva stvar kojoj smo se od srca nasmijali, obilježila naš bend i postali smo „Feredon“.

Od objave vašeg albuma „Feredonia“ brojimo nešto više od godinu dana. Koliko sam shvatila, proces njegovog snimanja trajao je prilično dugo?

Srđan Petric: Proces snimanja je trajao ravno deset dana. Poprilično kratko, zar ne? Proces miksanja je trajao godinu dana.

Već nakon same objave vašeg debitantskog izdanja već ste u rukavu imali skriven novi materijal s kojim se krenuli u studio. Možemo li očekivati da bi možda već ove godine vaše drugo studijsko izdanje moglo ugledati svjetlo dana?

Srđan Petric: Drugi album smo snimili u siječnju prošle godine, u ravno deset dana. Miks bi trebao biti gotov uskoro i album objavljen do ljeta.

Da li novi proces stvaranja donosi i određeni pomak u samom kreativnom izričaju benda?

Srđan Petric: Mislim da je to nešto što se ne planira, dogodi se ako si sretan i ako te nešto inspirira. Mislim da je naš drugi album zreliji jer je usnimljen s inteligentnijim pristupom. Međutim, pjesme su nastale kad i one s prvog albuma pa je i ideja više manje ista.

Pred vama je nastup u sklopu renomiranog glazbenog programa MIMO u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu čija je misija predstaviti kvalitetnu, autentičnu i originalnu domaću glazbenu scenu. Samim time iskazan vam je laskavi kompliment, zar ne? Koja je vizija Feredonovog daljnjeg glazbenog putovanja za ovu godinu?

Srđan Petric: Kad smo dobili poziv za Mimo, pregledao sam snimke dosadašnjih izvođača i mogu reći da sam ponosan i sretan što ćemo biti dio toga. Hrvatska ima kvalitetnu muziku! Samo je nećete naći na TV-u 🙂

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)