Festival letećih gitara – jesen u Varaždinu nosi gitaristički predznak

FLG_press_najava_1

Početak jeseni u baroknom Varaždinu nosi gitaristički predznak – od 6. do 9. listopada održati će se prvi Festival letećih gitara, a publika će na festivalu imati prilike po prvi put čuti neka od uvaženih gitarističkih imena uz bogat popratni program.

Radi se o potpuno novoj glazbenoj manifestaciji jedinstvenog profila i sadržaja utemeljenog na lokalnoj gitarskoj tradiciji, poglavito na tradiciji velikog imena u svijetu gitare – Ivana Padovca, izumitelja dvovratne gitare. Festival letećih gitara, koji se strpljivo planirao posljednje dvije godine,  popunit će sadržajno period nakon Špancirfesta, odnosno Trash Film Festivala i Varaždinskih baroknih večeri. Na samom projektu angažirano je četrdesetak osoba te sve značajne gradske i županijske kulturne i turističke ustanove. Autori koncepcije festivala su Milan Sivački, Damir Halilić Hal i Miroslav Ambruš-Kiš, a zamišljen je kao unikatna manifestacija koja slavi vrhunske svjetske gitariste svih žanrova.

TZ Varaždinske županije - pressica
TZ Varaždinske županije – pressica

O samim izvođačim i programu na jučer održanoj konferenciji za novinare nešto više rekao je Damir Halilić Hal, autor programske koncepcije Festivala letećih gitara i umjetnički ravnatelj nekadašnjeg Hal’s All Star Guitar Festivala. Prvi Festival letećih gitara ugostiti će velikane gitarističke scene kao što su britanska rock-blues atrakcija King King, Ian Melrose,  Kerstin Blodig te B. J. Cole, glazbenik koji je u svom glazbenom opusu broji svirke s eminentnim glazbenim imenima poput Uriah Heep, Cat Stevensa, Paula Younga, Roberta Planta i Depeche Mode. Posljednjeg dana festivala organizira se koncert Vedrana Božića, nekadašnjeg člana legendarne domaće grupe Time, a publici će se predstaviti i ostali gitaristički majstori s ovih prostora; Radomir Mihajlović Točak, Josip Boček, Dragi Jelić i Vlatko Stefanovski. Prateći bend gitarističkih legendi bivše države bit će postava pod nazivom Rock Masters.

Osim glazbenog dijela, dio festivala bit će posvećen i fotografiji, točnije, izložbi rock fotografija i memorabilija „Let Slavnih“, čiji su autori dobitnik Grammyja Alan Messer i Brian Rasic, službeni fotograf Rolling Stonesa. Sav program održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, osim izložbe koja će biti smještena u varaždinskoj Sinagogi. Također, festival će, osim fotografskog i glazbenog dijela, ponuditi i 13 radionica i parlaonica koje će voditi poznati gitaristi, poput Darka Jurkovića Charliea, Jerka Novaka, Jure Gecija.

Detaljne informacije oko samog programa i prodaje ulaznica biti će objavljeni u sljedećih nekoliko dana.