Filip Kozlica: Za razliku od glazbe, s tekstovima se više borim

filip kozlica

Filip Kozlica prisutan je na zagrebačkoj glazbenoj sceni već nekoliko godina. Neki će ga se sjetiti kao člana benda Replica, a drugi pak kao člana benda Lotus. Sazrijelo je vrijeme da se Filip okuša kao samostalni autor, a u intervjuu nam je opisao kako je do toga došlo, što očekuje te prati li scenu i što rade kolege. Uživajte!

Iako si mlad, iza sebe imaš već nekoliko službenih diskografskih izdanja. S kojim si najzadovoljniji?

S Lotusovim EP-em „Sekunda sna“, iako sam jako ponosan i na debitantski „Lotus“.

Zadovoljan sam i sa singlom „S nebom na leđima“ koji je izašao pod imenom Van Dobreman.

Sviraš u nekoliko bendova, kako to da si odlučio krenuti i u samostalnu karijeru?

Trenutno aktivno sviram samo sa Replicom i Jeremy’s Alive (tribute to Pearl Jam). Za samostalnu karijeru sam se odlučio prije godinu dana kad sam postao svjestan koliko bend može usporiti autora. Imam puno inspiracije, ideja i želim raditi više nego što sam do sad uspijevao samo kroz bendove.

Što očekuješ od svojeg prvog samostalnog singla „Najbolje od sebe“ u medijskom smislu?

Očekujem da će pjesma doprijeti do šireg kruga ljudi jer vjerujem da se mnogi mogu pronaći u njoj. „Najbolje od sebe“ je početak moje samostalne karijere pa se nadam da će mi u medijskom smislu lagano otvoriti vrata za sljedeće pjesme.

Pokazuje li singl „Najbolje od sebe“ smjer u kojem će ići tvoje kantautorske pjesme ili pripremaš neka iznenađenja?

Žanrovski bi se taj smjer mogao svrstati pod pop-rock ali ću se, kao i do sada, truditi da se ne ponavljam i da svaka pjesma bude prepoznatljiva. Iznenađenja će sigurno biti, planiram napraviti jedan zanimljivi duet ali o tome više uskoro.

Kad možemo očekivati tvoj prvi samostalni album?

Nadam se da će album biti gotov na jesen. Do tada ću objaviti još jedan singl.

Pratiš li rad hrvatskih kantautora? Kakva je kantautorska scena u Hrvatskoj?

Pratim, u više navrata sam pisao članke i radio intervjue s mladim kantautorima koji danas imaju već i po nekoliko albuma (iako mislim da i dalje vole da ih se zove mladim kantautorima..:). Kantautorska scena je aktivna, živa, u zadnje vrijeme dominiraju ženske kantautorice dok se muški autori izražavaju više kroz bendove.

Po čemu se razlikuješ od brojnih domaćih kantautora?

Želja mi je prvenstveno razlikovati se po pjesmama, imam svoj stil i ne kopiram strane uzore niti sam ovisan o glazbenim trendovima. Vjerujem da će se s vremenom to lako primjetiti.

Gdje se na domaćoj sceni vidiš za pet godina?

Do sad sam naučio da je planiranje jako nezahvalno tako da ću jednostavno uživati u trenutku i posvetiti se prvom albumu, a maštanja o sljedećima će početi nakon što objavim i ispromoviram prvi.

Koliko su važni tekstovi u tvojoj glazbi? Koju poruku želiš prenijeti svojim slušateljima? 

Tekstovi su mi jednako važni kao i glazba. Za razliku od glazbe, s tekstovima se više borim. Što se tiče poruke, želim slušatelje potaknuti na pozitivu i reći im da je život lijep bez obzira na sve. Većinom će biti ljubavne pjesme na ovom albumu i to mi nimalo ne smeta. Nikad neće biti dovoljno ljubavnih pjesama.

Paziš li na svoj imidž? Što misliš o nadimku „Intelektualac s gitarom“ kojeg su ti dodijelili pojedini mediji?

Minimalno pazim na imidž, vjerujem da će se to s vremenom promijeniti, trenutno sam isključivo fokusiran na pjesme za prvi album. O nadimku ne znam što bih rekao, kažu da intelektualci u Hrvatskoj bježe iz zemlje, ja sam još tu.

Nemaš svoj glazbeni Facebook profil. Misliš li da su za novog izvođača važniji tradicionalni mediji (radio postaje, televizija, tisak…) od interneta?

Ovih dana ću napraviti glazbeni FB profil. Trenutno, dok još nisam krenuo sa svirkama, su mi važni tradicionalni mediji kako bi se pjesma zavrtila i kako bih se predstavio širem krugu ljudi. Internet je za novog izvođača važan primarno zbog kontakta s publikom i lakšeg obavještavanja o koncertima i novostima.

Slušaš li albume domaćih bendova? Koji su današnji najbolji noviji HR bendovi?

U zadnje vrijeme slabo slušam domaće bendove. Zadnje što sam slušao a da me oduševilo su zadnji album Nine Romić i debitantski album Irene Žilić. I naletio sam na radiju na Achromatic Attic, moram preslušati njihov album. Mislim da kolektiv House of Pablo diže ljestvicu bendovima, bit će zanimljivo pratiti na koga će sve utjecati.

Što možemo očekivati od tebe i Replice u budućnosti?

Replica je upravo u studiju, snima svoj treći album. Možete očekivati puno jer imamo odličan materijal sa puno dobrih stvari ali i jedno veliko iznenađenje. U budućnosti možete očekivati puno svirki jer Replica u kombinaciji sa Jeremy’s Alive se pokazala kao koncertna atrakcija.