Film o Grace Jones – drugo lice glazbenice, modne ikone i legende showbusinessa

Dokumentarni film Grace Jones: Bloodlight and Bami snimao se preko deset godina i intiman je portret velike glazbenice s Jamajke. Dokumentarac je svojevrsni nastavak na memoare koje je Grace Jones objavila 2017., a priliku da ovaj film koji donosi nešto nekonvencionalniji pristup dokumentarnom glazbenom filmu, odgovarajući pritom na provokativan i revolucionaran stil i karijeru ove vrsne glazbenice, modne ikone i legende showbusinessa, možete pogledati 21. prosinca u kinu Europa.

Legendarna glazbenica očarava svoje obožavatelje već puna četiri desetljeća. Veća od života, divlja, strašna, androgina – Grace Jones igra sve ove uloge. No u ovom filmu ju upoznajemo i u ulozi ljubavnice, kćeri, majke, sestre, pa čak i bake, a ona se razotkriva pred našim očima i pomaže nam da upoznamo što se nalazi iza maske.

Film prati Grace na putovanju automobilom duž njezine rodne Jamajke sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal, gdje otkrivamo njezine obiteljske korijene i priču o traumatičnom djetinjstvu. Grace i njezina braća Chris i Noel, koje je nekoliko godina odgajao nasilan i autoritativan polu-djed Mas P, pokušavaju shvatiti i riješiti se ovog formativnog iskustva. Za to vrijeme senzualnost otoka i njegov tropski sjaj odzvanjaju užicima koji su podjednako utjecali na Grace i njezin apetit za životom. (izvor: ArtKino)

Njena smjela estetika odzvanja kroz film za vrijeme kojeg režiserka Sophie Fiennes stvara snažno filmsko iskustvo naizmjeničnim smjenjivanjem glazbenih priloga i intimnih privatnih snimki koje nam otkrivaju lice koje se krije iza maske ikone.

Grace Jones priredila je nezaboravan spektakl hrvatskim fanovima na otvorenju 6. Dimensions festivala u pulskoj Areni 30. kolovoza 2017.