Filmmusicorkestar u Siscia Jazz Clubu – Filmska glazba u hramu jazza

Na repertoaru su i već koncertno potvrđeni "filmski" jazzy standardi, a nezaobilazni su i domaći i regionalni standardi

Piše: Zlatko Gall

Nakon odličnog koncerta u prepunoj zagrebačkoj Kinoteci, Filmmusicorkestar će u subotu 7. ožujka u 21 sat nastupiti u znanom Siscia Jazz Clubu Damira Kukuruzovića.

Nastup jedinog domaćeg comba specijaliziranog za glazbu iz filmova u jazz klubu nije neočekivan a još je manje uljez u džezerskom hramu. Filmmusicorkestar naime lijepi broj filmskih skladbi na svom repertoaru aranžira u jazzy maniri, u ozračju latino-jazzy stilizacija ili swinga. Jedan od najnovijih brojeva na repertoaru je primjerice „Jesen stiže dunjo moja“, vremešna skladba koja se u upečatljivoj izvedbi Olivera Dragojevića našla u filmu i seriji „Duga zimska noć“ a koju su – uz onozemaljski vokal Elme Burnić – Filmmusicorkestar aranžirali kao zavodljivu bossa novu.

Naravno na repertoaru su i već koncertno potvrđeni „filmski“ jazzy standardi poput „Is You Is Or Is You Ain’t My Baby“, jumpin’ jive broj Louisa Jordana kojeg su snimili mnogi od Dinnah Washington do Diane Krall a globalnoj filmskoj publici približio crtić „Tommy and Jerry“, rasne blues teme poput „Change The World“ 8IZ FILMA „Phenomenon“) s razigranim claptonovskim solom Željena Klašterke, dinamične izvedba standarda Renata Carosonea „Tu Vuò Fa’ L’Americano“ te brojni zgodici globalne i filmske pjesmarice. Nezaobilazni su i domaći i regionalni standardi poput  „Tko pjeva zlo ne misli“, „Samo jednom se ljub“, „Gypsy song“ ali i teme iz „Lovca na jelene“, „Kose“, „Kuma“… u nadahnutim čitanjima s natruhama jazza, bluesa, sevdaha, balkan-beata, „agramerskog“ šlagera…

S Elmom Burnić – jednim od najboljih ženskih vokala na hrvatskoj sceni, gitarističkim dvojcem brzoprstim Klašterkom i ritam gitaristom Admirom Ćulumarevićem te virtuoznim kontrabasistom Tihomirom Novakom, Fillmusicorkestar su u svega tri godine postali prvorazredna (regionalna) koncertna atrakcija koja će sjajne kritike i komplimente vrhunskih glazbenih profesionalaca poput Vlatka Stefanovskog i Zorana Predina, zasigurno potvrditi i u Siscia Jazz Clubu.