Filmski Attachment na 6. Foto danima mladih

Kad otvorim očiOvogodišnje izdanje najvećeg regionalnog festivala za mlade fotografe koji se održava u Karlovcu od 16. do 27. kolovoza, usmjereno je na povezivanje fotografske i filmske umjetnosti pa će tako sudionici programa, ali i posjetitelji besplatno moći uživati u programu Filmski Attachment. Filmska večer donosi projekcije filmova europske kinematografije “Kad otvorim oči“ i “Cvijeće“, a održat će se 23. kolovoza na Šetalištu dr. Franje Tuđmana.

Prvijenac redateljice Leyle Bouzid, “Kad otvorim oči“, prati odrastanje djevojke iz Tunisa tijekom kojeg se suočava s osobnim i političkim izborima koji na koncu vode do gubitka nevinosti glavnog lika, kao i društva koje ju okružuje. Protagonistica Farah se u ljeto 2010. godine, netom pred izbijanje Jasmin revolucije, pridružuje rock bendu kao glavni vokal. Unatoč tome što ju počinje nadzirati policija, ona ne odustaje od pjevanja i buntovništva. Film se našao u službenoj konkurenciji Subversive Festivala Zagreb te je isto tako proglašen i najboljim filmom Festivala mediteranskog filma Split ove godine, a prošle je godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji ponio nagradu publike i Europa Cinemas Label.

CvijećeGledatelje očekuje i film iz najnovije domaće kinematografije, a riječ je o kratkometražnom filmu “Cvijeće“ studentice Akademije dramske umjetnosti, Judite Gamulin koji je nominiran za studentskog Oscara. Osamnaestominutni film prikazuje dvije obitelji koje dolaze u posjet očevima koji dijele bolničku sobu. I dok se jedna obitelj svađa oko trivijalnih problema, druga obitelj ima potpuno drugačiju perspektivu. Cvijeće je jedan od sedam filmova koji je nominiran za studentskog Oscara, a brojne nagrade niže i na filmskim festivalima pa je tako na Studentskom filmskom festivalu Early Bird (Sofija) 2015. osvojio Nagradu za najbolju montažu, na Reviji hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu 2016. Nagradu za najbolji scenarij, a s Pulskog filmskog festivala ove je godine ponio Diplomu za najbolji kratki film.

Foto dani mladih – regionalni festival fotografije mladih kroz godine se profilirao kao jedino od najvećih događanja za mlade fotografe u Hrvatskoj i regiji. Riječ je o jedinstvenom projektu koji kroz umjetnost fotografije promovira turističke potencijale i ljepote Hrvatske te mlade fotografe informira, educira i upoznaje s hrvatskom prirodnom i kulturnom baštinom te raznim vrstama umjetnosti. Festival se svake godine održava u drugom gradu, a u svojih 6 godina organizacije posjetio je Kutinu, Veli Lošinj, Zadar, Puli i dvije godine Karlovac. Do sada je u programima sudjelovalo više od 300 mladih fotografa.