„Filumena Marturano“ premijerno u Gavelli slika suludo životno podneblje

filumena marturano

U subotu, 7. svibnja, u zagrebačkom kazalištu Gavella održat će se premijera predtave „Filumena Marturano“ Eduarda De Filippa, u režiji Dražena Ferenčine.

Rasna melodrama, ili “dramska komedija”, glumca i dramskog pisca, scenarista i pjesnika, Eduarda De Filippa, jedne od ključnih osobnosti talijanskog teatra 20. stoljeća, u svoje središte postavlja lik žene čija dvojnost karaktera zbunjuje i opčinjava.

filumena_plakat_galleryfullLik Filumene, na pozornici i na filmu, igrale su mnoge velike glumice, a gledateljima je vjerojatno najpoznatija filmska interpretacija Sofije Loren u “Braku na talijanski način”, gdje joj je partner bio Marcello Mastroianni. Pored samog De Filippa, “Filumenu Marturano” režirali su Vittorio de Sica, Franco Zeffirelli, Laurence Olivier i mnogi drugi, vraćajući se tekstu iz kojeg ključa “neiscrpna životna energija i vječna iskonska snaga Mediterana”. Grešnica i pokajnica, divlja i nježna, strastvena i ranjiva, Filumena Marturano izmiče klasičnom poimanju “moralnog”, a drama nas provocira svojom neuhvatljivošću i odbijanjem da stvari proglasi točnima ili ispravnima, dobrima ili zlima. Za De Filippa sadržaj je važniji od forme, a srce snažnije od razuma, pa bi i ova “Filumena”, u režiji Dražena Ferenčine, ponajprije trebala biti predstava jakih osobnosti, usredotočena na odnose i emocije, zaronjena u oprečnosti jednog “suludo životnog podneblja”.

Glavne uloge tumače Anja Šovagović Despot, Dražen Kühn, Zoran Gogić, Perica Martinović, Anja Đurinović i drugi.

Pretpremijera je 6. svibnja, a reprize 11., 12., 24. i 28 svibnja. Cijena ulaznice je 70kn.