Fini Sapuni večeras nakon godinu dana opet u Spunk-u

hand-soap-20110806-120129

O njima se zna malo, a svirali su puno. Možda ste čuli za njih, a možda ste se i kupali sa njima. Pjena je uvijek bila bogata, osjećaj je bio nadasve ugodan. Ne, to nije head & shoulders! Oni su još finiji i nježniji nego bilo koji sapun koji ste koristili, a da vam nije ispao.

Fini Sapuni postoje od 2005. godine i etablirali su se duboko u deeper undergroundu. Počevši, prije svega, kao prijatelji a onda kao glazbenici, svaki individualac je imao svoj put. Od ulice, preko curice, kvartovske klupice i motanja frulice do afričkih savana. fini sapuniKolektivna enigma poput Finih Sapuna prosvirala je kroz mnoštvo zagrebačih klubova, od Sax!a, Jazz cluba, Purgeraja, Kseta, Spunka, Krivog puta, te pregršt festivala po hrvatskoj, itd.

Kroz 11 godina bivanja, svirke su, uzgred tek jednog izdanog LP-a, svaki sljedeći nastup poprimale sve čišću i žešću fuziju žanrova poput funka, jazza, etna, d’n’b-a, začinjene afričkim udaraljačkim mirodijama. Odlučili su ostati ustrajni, te barem jednom godišnje nas počastiti svojim vrlim izvedbama dosljednim njihovom izričaju.

Spomenuti valja i same kemijske spojeve Sapuna;
Georgije Sokolov – flauta
Martin Justin – gitara
Karlo Trusić – bass
Krunoslav Kobeščak – udaraljke
Mario Validžić – bubnjevi

Nastupi koje su pohodili zainteresirani, sve više su poprimali oblik obiteljskih okupljanja jer su se, nažalost svirke prorijedile. Tako smo i zadnji put mogli uživati u Spunku prije točno godinu dana, a sad opet, na istom mjestu, povodom nikakvog posebnog razloga doli ponovnog okupljanja vrlo potkovanih glazbenika, a nadasve prijatelja. Dozvolite da vas Fini Sapuni operu, jer tko zna kada ćete se opet okupati u pjenastoj kupki njihova zvuka.

Koncert će se održati večeras u Spunku, 22:30h.
Upad – 20kn

“Sljedeći sastav bili su još jedna velika nepoznanica FINI SAPUNI koji nemaju ama baš nikakvih podataka o svojem radu na myspace stranici. O članovima banda (bubnjar, gitarist, momak na djembama i basist) ne bih mogao ništa reći izuzev da im je flautist Georgije Sokolov iz punk-rock ekipe Kamo Sutra. Zaista nemam pojma tko su preostali članovi postave mada su mi neki poznati po viđenju, ali se nazire da imaju debelog glazbenog iskustva. Svirka im je iznenađujuće kvalitetna, puna improvizacija i ritmova, a ono što su večeras izveli spada u jednu vrstu jazza s neopterećenom laid-back atmosferom. Sve skladbe su im instrumentalnog karaktera, te su neke od njih odsvirali s elementima ska ritma, funka, pop melodija, etno prizvuka, latino temperamenta… Ugodno i neopterećeno iznenađenje za uho.” Vladimir Horvat Horvi