Flea – novi album krenuo je u novom smjeru

flea

Početkom ovog mjeseca Red Hot Chili Peppers su objavili popis pjesama za svoj nadolazeći deseti studijski album I’m With You koji izlazi 30.kolovoza. Album koji nosi 14 naslova producirao je Rick Rubin, a prvi singl, "The Adventures of Rain Dance Maggie" bit će objavljen slijedeći mjesec. I’m With You je prvi album RHCP-a nakon Stadium Arcadium iz 2006. I brojni se fanovi pitaju što im je trebalo toliko.

Flea je nedavno za Spin izjavio da je tolika stanka unutar benda bila planirana jer, unatoč tome što su snimili odličan album, odradili odlične nastupe i potvrdili svoje mjesto u rock svijetu, osjetio je potrebu da se makne kako bi dao šansu bendu da preživi. Nakon što je posvetio to vrijeme sebi i glazbenom doškolovanju, shvatio je koliko mu znače članovi benda i sviranje u Red Hot Chili Peppersima.

Tokom tog razdoblja stanke, gitarist John Frusciante je također napustio postav benda, a zamjenio ga je Josh Klinghoffer, koji je već u prošlosti znao nastupati s RHCP kao zamjena. Unatoč tome što je Klinghoffer vrlo blizak bendu, njegov spisateljski stil je u potpunosti drukčiji od Fruscianteovog, izjavio je Flea.

Flea je objasnio da je Klinghoffer "prilično drukčiji tip glazbenika od Johna. Iz tog razloga i osjećaj glazbe je puno drukčiji. John je virtuozni gitarist, koji sa svojim instrumentom može što god poželi. To je nevjerojatno i j***** sam zahvalan na njegovom doprinosu bendu. Josh je puno suptilniji glazbenik koji svira i sklada za mnoštvo drugih instrumenata. Trebalo mi je dugo da se priviknem na način na koji Josh odgovara na moju svirku.

Basist je također izjavio da je dio novog materijala inspiriran afričkom glazbom, nakon što je Klinghoffer proputovao Etiopijom i svirao s lokalnim glazbenicima. "Tokom naše karijere svirali smo afričke ritmove no nikada ih nismo usvojili kako treba. Etiopija je predivna. Nekoliko pjesama nosi dio afričkih elemenata. Jedna nosi naslov „Take Me Home“ i ima pravu afričku atmosferu u sebi, a druga se zove „Ethiopia“."

Bend s objavom albuma u kolovozu starta sa svirkama na nekima od svjetskih festivala, a očekuje se i skora najava datuma turneje koja bi trebala započeti s Južnom Amerikom sredinom rujna.