Flyer – “Nastup u Vintage Industrialu obilježit će početak novog perioda naše glazbene priče”

Glazbeni izričaj grupe Flyer prepoznatljiv je po autorskim pjesmama koje imaju bogatu ritam sekciju i melodičnost protkanu finim ženskim vokalima te kvalitetnim stihovima različitih tematika, a svoju bazu vjernih fanova prikupljaju još od 1996. Ovaj poznati zagrebački pop bend svoj je treći studijski album objavio u svibnju prošle godine, a za uspješan početak 2018. sprema se prirediti veliki tulum zakazan za 10. siječnja u Vintage Industrial Baru. Tom će prilikom Flyer okupiti prijatelje i fanove te zajedno s njima proslaviti objavu albuma, a samim time i završetak jednog perioda svoje glazbene priče i početak novog.

U današnjem kratkom intervju njihova sjajna pjevačica Petra Kožar otkrila nam je što nam to sve nadolazeći nastup Flyera donosi i zašto je VIB 10. siječnja “place to be”!

Flyer, naslovnica albuma “3”

Flyer nam se na scenu vratio dugoočekivanim trećim studijskim albumom, jednostavnog imena “3”. Što nam je ovo izdanje donijelo u pogledu zrelosti, neočekivanih izazova, kreativnog pristupa?

Ovaj album ustvari donosi 10 godina našeg puta kroz različite faze, kako privatne tako i kreativne. Na albumu smo isto tako surađivali i s tri različita producenta; Samirom Kadribašićem, Zvonimirom Dusperom i Goranom Martincom. Svaki od njih unio je nešto svoje. Sve u svemu, sa svim tim različitostima uspjeli smo, prilično ”elegantno”, objediniti sve pjesme u jedan lijepi album.

Sa svojim trećim studijskim izdanjem niste žurili, ono nam dolazi deset godina kasnije nakon posljednjeg albuma „Iluzija“ iz 2007. Što je uvjetovalo ovako kasnu objavu?

Sa ovim trećim albumom odlučili smo se na malo drugačiji pristup izdajući singl po singl dok nismo skupili dovoljno pjesama za album. Naime, želja nam je bila da apsolutno sve pjesme na albumu nađu put do slušatelja. Tako je i bilo, što nam je izuzetno drago!

Na spomenutom predzadnjem albumu, ostvarena je i suradnja sa brass sekcijom svjetski poznatog acid jazz banda Incognito koja se pojavljuje na 4 pjesme i vokalna suradnja sa Imaani, jednom on famoznih vokalististica iz istoimenog projekta. Kako je došlo do ovih zanimljivih suradnji?

U to vrijeme radili smo na albumu s našim velikim prijateljem i odličnim producentom Samirom Kadribašićem koji je ustvari glavni “krivac” za te suradnje. S obzirom da smo tada puno koketirali s tim puhačkim momentima u pjesmama, odlučio je sjesti u avion i skoknuti do Londona ne bi li se vratio sa snimkama najboljih brass dionica. Činilo se totalno nestvarno i neopisiv je osjećaj imati na albumu takva imena svjetske glazbene scene. Do suradnje s Imaani došlo je sasvim slučajno. Žena je čula snimke u studiju dok su dečki snimali brass i dobila želju ubaciti nešto svoje čarolije… Zamisli, pristali smo. 🙂

Na novom albumu se našla i jedna zanimljiva obrada, i to Haustorov klasik – „Radio“. Sigurno nije bilo lako upustiti se u interpretaciju glazbenog uratka kultnog benda kakav je Haustor?

“Radio” smo obradili na poziv Zlatka Turkalja da sudjelujemo u njegovom projektu “Zimzeleno a novo “. Radi se o projektu koji donosi originale najpoznatijih antologijskih pjesama i njihove nove interpretacije u izvedbi mladih glazbenika.

I da! Nije bilo lako! Kad nas je Turki kontaktirao i iznio svoju ideju koja bi to pjesma bila, ostali smo zatečeni. Ali mic po mic, krenuli smo i nastala je naša obrada kojom smo izuzetno zadovoljni. Na kraju krajeva, zato smo je odlučili ponosno uvrstiti i na naš album!

Što se tiče vaših pjesama, koji su po tom pitanju “izvori” inspiracije? Koliko na vaše stvaralaštvo djeluje svakodnevica, društvo, vrijeme u kojem živimo…?

Pjesme piše naš Mario Kovač i nekako sam uvjerena da ga nosi trenutak… Svakako sve gore spomenuto utječe, ali nekako ipak najviše pjevamo o ljubavi. Vječna inspiracija!

Većinu pjesama publika je imala priliku dobro upoznati jer su ranije objavljene kao singlovi, tako da će imati priliku rasplesati se i uljuljuškati uz znane ritmove na sljedećem nastupu, 10. siječnja 2018. Spremate li im neko iznenađenje prilikom nastupa u Vintage Industrial Baru?

U nadi da smo ljudima dali dovoljno vremena da se odmore od ovih blagdanskih ludila, 10.01. spremamo odličan tulum! Želja nam je bila prije svega okupiti prijatelje i fanove pa zajedno s njima proslaviti izlazak albuma, a samim time i završetak jednog perioda naše glazbene priče i početak novog, naravno!

Na stageu će nam se pridružiti Dora i Martina, divne djevojke i fantastični back vokali, a uz njih tu će još uskočiti i brass momci koji jednostavno “razvaljuju”! To bi trebao biti naš recept za savršeni zvuk. Dođite, poslušajte, zaplešite…svirat ćemo i neke stare stvari. Ma bit će to super svirka!

Što mislite o hrvatskoj pop glazbi danas? Ako ju uopće pratite, makar i površno?

Naravno da pratimo! Stvorila se ta neka jako dobra scena u zadnjih par godina…stvarno se može čuti mnogo kvalitetne pop glazbe! Od Detoura, Pavela, Bang Banga, do dobrih starih Jinxa koji nikako da prestanu izbacivati čudesno dobre albume. Ima tu sad i nekih skroz novih mladih glazbenika, ima nade, pokrenulo se nešto i čini se da ćemo ipak ove nove generacije uspjeti “odgojiti” na kvalitetnoj glazbi.

Na glazbenoj sceni također svjedočimo u određenoj mjeri povratku vinila, LP ploča, padu prodaje CD-a, digitalna izdanja preuzimaju tržište. Kako to komentirate?

Nismo od onih nostalgičara koji kukaju za prošlim vremenima. Kako vrijeme odmiče, dolaze neki novi trendovi. To je normalno i samo se treba znati nositi s tim.

Koja se formula za vas pokazala najuspješnijom u pogledu funkcioniranja na glazbenom tržištu?

Naša formula je uvijek bila jednostavna – ljubav prema glazbi koju sviramo + dugogodišnje prijateljstvo.

Već 20 godina zajedno sviramo (i to u istoj postavi!), učimo, stvaramo…. a kad se to što radimo još usput svidi ljudima toliko da dođu na koncert ili kupe album, nema veće satisfakcije!

Što nam Flyer novoga donosi za nadolazeću godinu?

Započinjemo ju na najbolji mogući način – koncertom u Vintageu! Nakon toga bi bilo lijepo tu promociju ponoviti još koji put i u drugim gradovima.

Nove pjesme su već tu, samo čekaju finalni touch da bi ugledale svjetlo dana! Inspiracije ne nedostaje! 2018. bit će sjajna! Veselimo se!

(Emanuela Tomino /Mixer.hr)