Forest GIIPUJA – Čarolija šumskog koncerta u drvenom pakiranju

Nakon dva predstavljena nosača zvuka “GIIPUJA” i “GERBAZ GIIPUJA”, Damjan Grbac nas još jednom oduševljava novim projektom pod nazivom “Forest GIIPUJA”. “Forest GIIPUJA” predstavlja originalan organski spoj glazbenog, tradicijskog i geografskog u Hrvatskoj, te će na tržištu biti dostupan u jednako jedinstvenom formatu, a njegovu prezentaciju očekujemo već 19. lipnja u koncertnoj dvorani Hrvatskog društva skladatelja.

Ovo izdanje, koje objavljuje izdavačka kuća Menart, biti će dostupno ekskluzivno na USB memory sticku te, uz audio snimku u najvišoj kvaliteti, u posebno dizajniranom drvenom pakiranju donosi čaroliju šumskog koncerta u Full HD formatu. Uz audio i video snimke, slušatelj projekt „Forest GIIPUJA” otkriva kroz tekstualne priloge i fotografije ovog sessiona u nesvakidašnjem ambijentu.

„Izdanje Forest GIIPUJA dolazi u formatu posebno dizajnirane CD kutije, što daje jasno do znanja da se radi o glazbenom projektu, i donosi poseban doživljaj ambijentalne glazbe snimljene na samom izvoru, u šumi. Kao što je i sam projekt vrlo povezan s prirodom i šumom Istre i Primorja, tako su i kutijice napravljene od drva oraha koji je vrlo interesantan materijal i odlično se spaja sa projektom, tim više što se radi o drvu iz područja u kojem je i nastala glazba koja je motiv projekta. Tek nekoliko primjeraka ovog izdanja biti će i u drvu trešnje kao special edition. Na ideji i realizaciji ovakvog projekta svakako moram zahvaliti Igoru Modriću, Tiboru Šehtlu, Gregoru Bogdanoviću, Ivanu Juretiću, Tihomiru Pruši i svima koji su svojim trudom pridonjeli da se isti realizira.”, objašnjava Damjan Grbac, začetnik ovog iznimnog glazbenog projekta.

Forest GIIPUJA, foto: Marin Ančić


Praćen ekipom vrhunskih glazbenika još jednom će bogato kulturno i tradicijsko naslijeđe Istre i Primorja prezentirati jezikom suvremenog jazza, ovaj put transponirajući nas na samo vrelo inspiracije, u stoljetnu šumu Parka priroda “Učka” koja je poslužila kao pozornica i studio u kojem su, Damjan Grbac (kontrabas), Tonči Grabušić (bubnjevi), Andreas Marinello (saksofoni) i Marko First (violina i sopile), priredili koncert za vilenjake, šumske stvorove, strašna bića i ponekog začuđenog planinara, i sve to audio i video snimili. Prekrasni kadrovi prirode i zvuk akustičnih instrumenata u šumskom ambijentu rezultirali su stvaranjem prirodnog amalgama dok se virtuozne solo dionice i teme isprepliću ambijentalnom glazbom koja se stopila s prirodnim okruženjem.

Po koncertnoj promociji uslijedit će turneja, svojevrsni povratak Forrest GIIPUJ-e u civilizaciju, a poznati su i prvi datumi ove ambijentalne avanture:

23.07.2017.  – Grožnjan – Jazz is Back
01.08.2017.  – Kastav – Kastafsko kulturno leto
06.08.2017.  – Vrbnik – Ribarnica Jazz Fair
16.08.2017. – Umag – Umag-o jazz & ethno

Projekt su podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Kastav, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Park prirode Učka, Hrvatsko društvo skladatelja, G.I.S. d.o.o.