Future Islands najavio je izlazak novog, petog studijskog albuma “The Far Field”

Future Islands najavio je izlazak novog, petog studijskog albuma “The Far Field”. Album koji bi svjetlo dana trebao ugledati 7. travnja ove godine, trio iz Baltimorea najavio je singlom “Ran”.

“The Far Field” se nadovezuje na izuzetno uspješan album “Singles” iz 2014. godine i donosi 12 novih ljubavnih pjesama koje potpisuju članovi benda – Samuel T. Herring (vokal, tekstovi), William Cashion (bas, gitara) i Gerrit Welmers (klavijature).

Nakon uspjeha koji su postigli sa prethodnim studijskim materijalom i stotina nastupa koji su kao Future Islands priredili u tom peridu, trio se upustio u zasebne projekte. Basist Cashion je sa Bruceom Willenom iz benda Double Dagger izdao album kao duo Peals, Welmers je nastupao pod imenom Moss Of Aura, Samuel Herring je razvijao rap karijeru pod nadimkom Hemlock Ernst. Cashion i Harrings usporedno su radili u njihovom bendu the Snails, dok je Herrings gostovao svojim prepoznatljivim vokalom u suradnjama sa hip hoperom Clamsom Casinom i bendom BADBADNOTGOOD.

Future Island su počeli rad na novom albumu u siječnju prošle godine u rodnom Baltimoreu, nakon čega su krenuli na mini turneju na kojoj su opipavali reakciju publike tokom tajnih koncerata na kojima su nastupali pod lažnim imenima. Kasnije tokom godine otputovali su u Los Angeles gdje su snimali sa nagrađivanim producentom Johnom Congletonom u legendarnom Sunset Sound studiju u kojem su brojni glazbenici, od The Beach Boysa do Princea, snimili svoja remek-djela.

“The Far Field” je prvi album benda na kojem je bubnjeve uživo odsvirao Michael Lowry, koji im se pridružio pred spektakularno izvođenje pesme “Seasons (Waiting On You)” u emisiji Late Night with David Letterman. Debbie Harry, iz legendarnog benda Blondie, gostuje u duetu “Shadows”, pretposljednjem singlu sa novog albuma.

Future Islands – The Far Field

 1. Aladdin
 2. Time On Her Side
 3. Ran
 4. Beauty Of The Road
 5. Cave
 6. Through The Roses
 7. North Star
 8. Ancient Water
 9. Candles
 10. Day Glow Fire
 11. Shadows
 12. Black Rose

U srpnju 2015. godine Future Islands je proslavio jubilarni 1000. nastup, a ovaj broj će značajno rasti tokom narednih mjeseci kada bend krene na svjetsku turneju u okviru koje će nastupiti na Coachella, Bonnaroo i Green Man festivalima.