Garth, poznati DJ i glumac uoči dolaska u Hrvatsku: “Uspjeti možete ako se ne izgubite u vlastitom egu”

DJ Garth poznat kao jedan od začetnika svjetske elektroničke scene, prvi put dolazi u Hrvatsku.

 

DJ Garth

Početkom 90-ih u svijetu se počela oblikovati scena elektroničke glazbe kakvu poznajemo danas. Jedan od onih koji su dali ključan doprinos bio je DJ Garth, rođeni Britanac koji je inspiraciji za život i djelovanje pronašao u San Franciscu. Ovaj legendarni house DJ, producent i vlasnik diskografske kuće, a u posljednje vrijeme i uspješan filmski glumac, prvi put dolazi u Hrvatsku gdje će u subotu, 9. studenog nastupiti na proslavi petog rođendana etikete Imogen Recordings u zagrebačkom klubu Super Super.

Na dvodnevnoj zabavi Imogen Recordingsa 8. i 9. studenog nastupit će i američka house zvijezda Kai Alcé te domaćini Ilija Rudman i Antonio Zuza. Ulaznice su dostupne OVDJE, a u nastavku donosimo razgovor s DJ Garthom. 

Jedan si od ljudi koji su stvarali scenu elektroničke glazbe u San Franciscu. Kakvi su bili počeci u to uzbudljivo vrijeme?

San Francisco ima dugo živopisno nasljeđe subkulturnih scena. Oduvijek je bio najliberalniji grad u Sjevernoj Americi, kao i mjesto nastanka pokreta pisaca beatnika, hipija, boraca za gay prava te cosmic disco glazbe. Rekao bih da je doprinos moje generacije bio razvoj acid housea, a moja zasluga je promoviranje britanske klupske glazbe u Americi.

Veliku ulogu na sceni imao je Wicked Sound System kolektiv kojeg si osnovao s prijateljima. Prve full moon partije imali ste ispod Golden Gate Bridgea u San Franciscu. Kako je počela ta priča?

Pa ovisi s kim razgovarate. Za mene je počela još za života u Engleskoj, kada sam se sprijateljio s ekipom Tonka Sound Systema. Na redovitom mjesečnom partiju DJ Harveya u Brightonu upoznao sam sve buduće članove Wicked Sound Systema. Upravo sam tada dobio željenu zelenu kartu koja mi je omogućila preseljenje u San Francisco, grad u koji sam se zaljubio u ljeto 1988. godine. Prije nego što sam otišao, pozvao sam svoje prijatelje iz Tonke da mi pomognu u stvaranju scene u San Franciscu. Srećom, svi su došli u roku od nekoliko mjeseci i Wicked se rodio s prvom zabavom na plaži pod punim mjesecom u veljači ’91. godine. Idućih šest godina organizirali smo beach partije svakog punog mjeseca neovisno o vremenskim prilikama što je dalo pravi zamah klupskoj sceni, a kasnije smo imali i Greyhound autobus kojim smo išli na turneje.

DJ Garth_Greyhound Tour

Je li Wicked Crew još aktivan?

Da, uzeli smo pauzu 2004. godine, nakon 13 godina djelovanja, no okupili smo se opet na 20. obljetnici. Okupljanje je premašilo sva očekivanja i pretvorilo se u turneju koja je kulminirala u Japanu. Od 2011. u San Franciscu održavamo velike godišnje zabave s povremenim gostovanjima u New Yorku, Los Angelesu i drugim mjestima. Wicked Records se također vratio s malim serijama vinila, ali i digitalnim izdanjima.

Glazbu puštaš samo s ploča koje u posljednje vrijeme doživljavaju preporod? Što potiče mlađe generacije koje nisu odrastale s tim medijima da ga prihvate? Po čemu se vinili toliko razlikuju?

Da, uvijek sam svirao samo vinile. Jednostavno nikad nisam vidio privlačnost u sviranju pjesama na CD-u ili laptopu. To je osobni izbor i ne očekujem da ga drugi slijede. Za mene je to izvorna umjetnička forma. Već provodim dovoljno vremena buljeći u ekran računala.  Moja 16-godišnja kći misli da su ploče kul. Često je uhvatim kako kopa po policama pa sam joj kupio vintage gramofon i zvučnike zbog čega joj zavide prijatelji. Mislim da su vinili privlačni jer proizvode nepobjedivi topli zvuk. Također, vrlo sam vizualan tip pa mi pamćenje naslovnica olakšava traženje pjesama za puštanje. U protivnom, izgubio bih se u popisu pjesama umjesto da se uklopim u energiju plesača ispred sebe.

Osobno i kao dio Wicked ekipe, stvarao si temelje za elektroničku scenu kakvu poznajemo danas. Misliš li da se to danas može zvati scenom ili je u potpunosti postala industrija i otišla u mainstream?

Išli smo svojim putem i zabavljali se. Stvari dolaze do izražaja ako ste ustrajni i ako se pritom ne izgubite u vlastitom egu i lažnoj veličini. Trenutno u klubovima i na festivalima ipak mogu osjetiti puno te duboke, psihodelične vibracije po kojoj su Wicked i moja etiketa Greyhound bili poznati.

DJ Garth_Wicked Tour bus

U posljednje vrijeme sve više te vidimo u glumačkim ulogama. Kako je došlo do bavljenja glumom?

Prije devet godina preselio sam u Los Angeles i redatelj Dan Frank ponudio mi je da napravi dokumentarac o mojoj DJ karijeri. Do toga nikad nije došlo, no Dan mi je ponudio ulogu u filmu Speed Dragon, a ja sam iskoristio taj sudbonosni trenutak bez puno razmišljanja. U Los Angelesu je mnogo mogućnosti kakvih nema u drugim gradovima. Ovdje mogu raditi filmove, reklame, muzičke spotove, sinkronizaciju crtića, naraciju u dokumentarcima.

Što je zajedničko glazbi s glumom?

Obje su svakako umjetničke forme te kao umjetnik i zabavljač ne vidim granice. Sviranje ploča, stvaranje glazbe i gluma pružaju mogućnost pričanja personalizirane priče na jedinstven način. S druge strane, kao glumcu humor mi daje nove mogućnosti izražavanja kakve nisam imao u glazbi.

DJ Garth_glumac

Koji te glazbeni žanrovi posebno privlače danas?

Uvijek sam svirao house, techno, cosmic disco, psyche rock i dub, a tako je i danas. Ako baš hoćete, ta glazba je svevremenska.

Koliko si aktivan danas? Sviraš li često? Produciraš li glazbu u posljednje vrijeme?

Ne sviram često kao nekad, no i dalje nastupam gdje god me žele. Sviram redovito u Denveru, Los Angelesu i San Franciscu te jednom godišnje u New Yorku i na Havajima. U prosincu ću svirati na festivalu u Tajlandu, a posebno se veselim svirci u Hrvatskoj koju ću posjetiti prvi put.

Je li ti imalo poznata lokalna glazbena scena? Što su tvoje prve asocijacije na Hrvatsku?

Čuo sam mnogo o ljepotama vaše zemlje. Moji prijatelji je posjećuju svake godine. S glazbene strane, poznata mi je i kao mjesto održavanja Love International festivala. Dok sam vodio svoju etiketu Greyhound, negdje oko 2000-ih tada mladi hrvatski producent Augie dao mi je svoje demo snimke. Svidjele su mi se pa smo izdali njegov EP pod imenom Ambusher. Stvarno se veselim mom prvom dolasku u Hrvatsku. Let’s get Wicked and dance!

Mixer.hr zahvaljuje Robin Antoloviću na ustupljenom intervjuu i fotografijama.

Kapitalci house glazbe stižu na zagrebački party Imogen Recordingsa