“GIIPUJA, Ćo!” je vani

Album u trajanju od 36 minuta i 20 sekundi sastoji se od čak 22 pjesme

Damjan Grbac / Fotografija: Damir Spanic

Najavljen krajem prošle godine, album “GIIPUJA, Ćo!” objavljen je u izdanju diskografske kuće Nota Bene. Dio je to projekta poznatog riječkog glazbenika Damjana Grbca i njegovog benda “damjans”.

Iza imena “GIIPUJA” stoji akronim za “Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima”. Već je nekoliko ranijih GIIPUJA projekata, u kojima se susreće moderni jazz s glazbom Istre i Primorja, rezultiralo iznimnim autorskim glazbenim ostvarenjima, pokazavši kako se hrvatska etno glazba može interpretirati i kombinirati s različitim glazbenim stilovima.

Upravo je i jednodnevna turneja na 5 šterni na području Grada Kastva, na kojoj je snimljen ovaj album, jedan od takvih tematskih projekata. Svih pet mini koncerata, održanih u jednom danu na posebno odabranim autentičnim starim šternama (bunarima), zabilježeno je i kamerom u produkciji Igora Modrića i Roberta Kalčića, tako da će se “GIIPUJA po šternah va Kastve” moći pogledati kao cjeloviti film, ali i kao svaki koncert zasebno.

Album u trajanju od 36 minuta i 20 sekundi sastoji se od čak 22 kompozicije različitih duljina – od skladbi koje traju svega nekoliko sekundi pa do onih u trajanju od nekoliko minuta. Zanimljiv i inovativan pristup svojevrstan je osobni revolt Damjana Grbca prema današnjem načinu slušanja glazbe.

“U današnjem užurbanom načinu života ljudi nemaju vremena slušati cijele pjesme, nego najčešće preskaču i slušaju samo kratke dijelove. I ja sam takav u nekim slučajevima :). Shodno tome sam na CD stavio pjesme različitih trajanja, upravo s ciljem da slušatelj može i stigne poslušati – cijelu pjesmu.”

Sve kompozicije na albumu autorske su skladbe Damjana Grbca nastale u suradnji s prijateljima glazbenicima koji su svojom osobnošću dodatno obojali ovaj projekt. Uz Damjana na kontrabasu bend “damjans” čine: Marko First (sopela, violina, okarina, mih), Aldo Foško (bas klarinet) i Tonči Grabušić (bubnjevi).

Album je realiziran u G.I.S. studiju. Damjan Grbac pojavljuje se u ulozi producenta, glazbeni inženjer albuma je Matej Zec, a zajedno radili na završnom miksu albuma. Naslovnicu albuma potpisuje Črčke Design.

“GIIPUJA, Ćo!” popis pjesama:
Forest Sunrise
Molska Teplina
Ja, Ja, Ja
Groove Muv
Forest Sunset
84G
40 Blues
Mystic Cave
Mih
Big Bear
Popić
Saki Svojo
Pleh Muzika na 3
Heavy Swing
Three Four
Something Beautiful
Bird Slide
Sunshine
Bird Metal Distortion
Cool Move
Po modernu, Ćo!
Blue Marsch