GILE & MAGIC BUSH “Retko svirane pesme” – Prasak iz Giletove čarobne škrinje

Album Gileta & Magic Busha nije samo posveta katalogu Orgazma ili Vladi Divljanu (Piki i Švabi) već i onom neugaslom i trajnom u rocku od šezdesetih do danas. Zato, naklon Giletu i družini uz poruku: 'ajte sad što prije i novi studijski album!Piše: Zlatko Gall

GILE & MAGIC BUSH
Retko svirane pesme
Odličan hrčak
****

Gitarsko „šuljanje“ s wah-wahom koji daje pečat hendrixovske psihodelije, lelujava psihodelična melodija, višeglasje kojim se podebljava Giletov  vokal,  zamamni refren s duhom šezdesetih, sjajni začini riffa a la Stones… i eto prvog singla (i – iznenađujuće – zaključnog broja) albuma Gileta & Magic Busha. Sam naslov albuma „Retko izvođene pesme“ poučno govori da je riječ o skladbama iz portfelja Električnog orgazma, Giletovih samostalnih zgoditaka te suradnje Gileta, Švabe, Vlade Divljana i Pike Stančića. Sve one su , moglo bi se kazati, manje-više prolazile ispod radara. Vrag će ga znati zašto jer i singl i dvadeset drugih brojeva snimljenih na lanjskom koncertu vrijedni su svake pažnje.  

Album otvara prpošna „Metadonska terapija“ s albuma „Zašto da ne?“ uz 1994., rasni primjer Giletu tako dragih „pouka“ garažnog rocka debelo izraženijih na živoj svirci s praskavom gitarom nego li na studijskoj snimci. Za njom slijedi „Ona je“ – sjajan broj s albuma Vlade, Gileta, Švabe i Pike; arhetipski komad križanca beat sounda, power popa, Ramonesa i garaže. I „Pruža“ je s istog projekta te napajana na istom izvoru. Orgazmova „Više nisam tvoj“ s upečatljivim klavijaturama gitarsku temu odvlači u prostor novovalnog power popa (a la Motors), „O čemu ona sanja“  pravi je biser Mersey beata ozračen duhom Vlade Divljana a „Ti“ – slično postavljena balada s Orgazmovog albuma „Letim, sanjam, dišem“. „Hodam sad kao zombi“ uronjena je u istu svetu vodicu Mersey beata uz osebujan Giletov minimalizam s osjećajem za pop melodiju koja je utkana i u „Kakav je to svet“ s refrenom koji u trenu zove na zborno pjevanje. Laganica „Svet je samo barka“, skladba koju je Gile napisao za TV seriju „Pozorište u kući“ (s albuma „Muzika za film, TV i Muzej“) te „Odnesi me“ (s albuma kolaboracije s Divljanom u Old Stars Bendu i albumu „Sve laži sveta“) odličan su „intermezzo“ prije novog ulaska u brže brojeve poput „Reči lete baš bez veze“ s Knopflerovskom gitarom i upečatljivim refrenom, „Spavaj anđele“ Vlade, Gileta, Švabe i Pike te žestoke „Kažu mi da te vratim“…

Bez obzira svirali laganice (poput nježne „Više nikad kao nekad“) ili „pržilice“, Gile i Magic Bush su podsjetnici na ono temeljno punjenje rocka iz njegovih slavnih dana šezdesetih; na power pop i gotovo punkersku energiju koja – kao i emocije – kulja iz svih „nabrijanih“ tema. Pa radilo se o starom coveru „Lutke koja kaže ne“ – koja je doživjela uspjelu tranziciju od yeah-yeah frankofonskog beata u garažni broj, o garažnom psihodelijom ozračenoj „Poljubi me i priznaj mi“ (koja kao da je stigla iz škatulje „Nuggetsa“, garažne psihodelije šezdesetih u izboru Lennyja Kayea), „Magičnoj ruci“ (coveru teme Korni grupe) pročitane na orgazmovski način s natruhama rhythm and bluesa britanskih bendova šezdesetih poput Spencer Davis Group… ili pak „Prljavoj maloj devojčici“ u kojoj je i eho Lou Reeda. Zaključne „Mijau mijau“ iz soundtracka „Crnog bombardera“ su zgoditak garažne „brije“ kao i „Danas nisam sasvim svoj“ koja vozi sto na sat kao mladi The Who.  

Album Gileta & Magic Busha nije samo posveta katalogu Orgazma ili Vladi Divljanu (Piki i Švabi) već i onom neugaslom i trajnom u rocku od šezdesetih do danas. Zato, naklon Giletu i družini uz poruku: ‘ajte sad što prije i novi studijski album!