Glazba liječi ranjenu dvoranu Hrvatskog glazbenog zavoda

Festival se nastavlja sve do 24. rujna, a publiku će svojim izvedbama oduševljavati redom vrhunski glazbenici

Ivan Repušić

Pijanistica Martina Filjak, dirigent Ivan Repušić i Festivalski orkestar otvorili su 14. rujna donatorski festival BEETHOVENplus kojim se obilježava 250 godina od rođenja genijalnog skladatelja, a istovremeno prikupljaju sredstva za obnovu zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda.

Nadahnutim izvedbama umjetnici su pokazali svu svoju ljubav prema najstarijoj zagrebačkoj koncertnoj dvorani, teško oštećenoj u potresu i s vidljivim ožiljcima koji snažno i upečatljivo naglašavaju njenu ljepotu i povijesni značaj.

Martina Filjak

Riječi zahvale umjetnicima i publici uputio je prof. art. Anđelko Krpan, član ravnateljstva HGZ-a, a umjetnička ravnateljica, violončelistica Kajana Pačko proglasila je festival otvorenim.

Kajana Pačko, Anđelko Krpan

Teško je opisati emocije publike u dvorani – možda je dovoljno reći da je 120 poklonika glazbe, a toliko je sjedećih mjesta postavljeno sukladno epidemiološkim mjerama, svojim pljeskom zvučalo poput 360, koliko ih stane u normalnim okolnostima.

Festival se nastavlja sve do 24. rujna, a publiku će svojim izvedbama oduševljavati redom vrhunski glazbenici: Papandopulo kvartetPetrit ÇekuKrešimir StražanacDanijel DetoniZita DraušnikNadia Varga ModrićVid VeljakDora IvekovićBranimir PustičkiPetra GilmingLatica AnićKrešimir StarčevićKajana PačkoIvan KrpanMartin KrpanGlazbaonica ljubavTrio EusebiusGŠ Pavla Markovca i Zagrebački puhački trio.

Program festivala pogledajte OVDJE, a ulaznice za sve koncerte u dvorani mogu se kupiti na blagajni HGZ-a ili online. Festival BEETHOVENplus također se može pratiti i online.

Festivalski orkestar