Petak, 24 studenoga, 2023

TOP 15 pjesama koje govore o suncu by Zlatko Gall

Slagati listu 'sunčanih' i 'osunčanih' pjesama stoga je u prvom redu pitanje osobnog ukusa i glazbenih nagnuća. Također i uspomena koje skladba budi u vama

Sunce im žarko!Evo nam i proljeća, a s njim i obilatog sunca. A ono je, pa bila riječ o Suncu – zvijezdi koja nam život daje – ili pak o istoznačnici za milu i dragu osobu te bolje dane pred nama, itekako prisutno u brojnim pjesmama iz svih razdoblja i žanrova popularne glazbe. Slagati listu “sunčanih” i “osunčanih” pjesama stoga je u prvom redu pitanje osobnog ukusa i glazbenih nagnuća. Također i uspomena koje skladba budi u vama. A baš takav je i moj osobni TOP 15. na kojem doduše nema ni dobro znanih klasika poput “O Sole mio” ni domaćih brojeva poput “Ponoćnog sunca”. O njima drugi put.

1/ Beatles “Here Comes The Sun”

Skladba Georgea Harrisona s “Abbey Roada” bila mi je i ostala najdraži broj sa slavnog albuma; tema koja je prava “dizalica” u sumorna jutra odnosno onaj tip “evergreena” koji se i nakon pedesetak godina čini jednako svjež i očaravajući s akustičnim gitarskim uvodom ovijenim pop-psihodeličnim ruhom gudača i benda.

 

2/ Pink Floyd “Send The Controls To The Heart Of The Sun”

Ogledni primjer space-psihodeličnog prog rocka doduše ne govori o ljubavi, već o “misiji” ravno u srce Sunca. Mantrički riff s elementima istočnjačke glazbe popraćen tomovima jedan je od najupečatljivijih u pred-Dark Side diskografiji Floyda.

 

3/ Donovan “Sunshine Superman”

Još jedan komad okađen psihodelijom u Donovanovoj folky-pop maniri s refrenom u kojem se – uz zgodne gitarske naglaske i razigrani ritam – zrcali poetika brit-popa šezdesetih.

 

4/ The Walker Brothers “The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore”

Nepotrošeni standard iz repertoara Walker Brothersa koji je doživio brojne covere (Bruce Springsteen, Cher… pa i domaće izvedbe Doriana Graya i Gorana Bareta) jedna je od najpoznatijih skladbi i trojice “braće Walker” i chamber-popa šezdesetih. Skladba Boba Crewea i Boba Gaudia premijerno je objavljena 1965. kao singl Frankiea Vallija no godinu kasnija verzija Walker Brothersa bila je i ostala daleko uspješnija i poznatija.

5/ Johnny Cash “You Are My Sunshine”

Omiljeni country standard koji je doživio stotine različitih izvedbi i kao ljubavna i dječja pjesma ostaje nezaboravan u Cashovoj izvedbi.

 

6/ Fifth Dimension “Aquarius/Let The Sunshine In”

Jedan od najboljih brojeva iz kultnog musicla i filma “Hair”/”Kosa” svojevrsna je himna hipijevštine i “ljeta ljubavi” te veliki hit za Fifth Dimension.

7/ Animals “House Of The Rising Sun”

Tradicional o “kući izlazećeg sunca” prije Animalsa je na prvijencu snimio Bob Dylan, ali također i mnogi poslije njega no snimka Erica Burdona i Animalsa uz onaj prepoznatljiv zvuk pištećih orgulja Alana Pricea iz 1964. ostaje možda najutjecajnija na pop i rock sceni šezdesetih.

8/ Soundgarden “Black Hole Sun”

Da se o Suncu može pjevati i na drugi način pokazali su Soundgarden u jednoj od amblematskih skladbi grungea.

 

9/ Stevie Wonder “You Are The Sunshine Of My Life”

Jedna u niski sjajnih Wonderovih ljubavnih tema s njegovim Hohnerovim clavinetom i iznimnim vokalom “podebljanom” ženskim glasom, puhačima i  fankoidno razigranom ritam sekcijom.

10/ Traffic “Paper Sun”

Psihodelični hit singl Traffica iz svibnja 1967. bio je njihov debitantski uradak kao “pismo o namjerama” novog banda braće Winwood.

11/ Zombies “Walking In The Sun”

Manje-više zaboravljeni odličan britanski band predvođen orguljašem Rodom Argentom  i pjevačem Colinom Blunstoneom skladbu je namijenio albumu “R.I.P.”, no ona se 1973.  (srećom) našla na albumu “Time Of The Zombies”.

12/ Lou Reed “Fly Into The Sun”

Skladba s Reedovog (u mnogočemu) povratničkog albuma “New Sensation” iz 1984. kao najava autorske i izvođačke nove mladosti.

 

13/ Red Hot Chili Peppers “Behind The Sun”

Sva klasična obilježja RHCP utkana su u skladbu s funk infekcijama, “narativima”, Fleaovim razigranim basom i gitarskim uletima.

 

14/ Ricky Skaggs “Waiting For The Sun To Shine”

Vječna skladba iz pera country kantautora Sonnyja Throckmortona znana je u brojnim izvedbama no bljesnula je u nježnoj verziji Rickyja Scaggsa sa istoimenog albuma iz 1981.

15/ The Stranglers “Always The Sun”

Skladba Stranglersa “Always The Sun” možda je odveć “popi” u usporedbi sa snimkama s kraja sedamdesetih no riječ je o melodiozno zaraznom hitu iz 1986. koji zorno svjedoči o tranziciji koju je većina perjanika punka doživjela u osamdesetima.

16/ Jimmy Cliff “Under The Sun, Moon And Stars”

Reggae tema s Cliffovog klasičnog “Unlimited” albuma iz sedamdesetih kao tipičan zgoditak njegova reggae-pop crossovera.

 

17/ Paul Weller “Echoes Round The Sun”

Radoholičar Weller nakon The Jama i Style Councila neumorno je izbacivao albume uravnjene kvalitete meandrirajući između paprenih rock brojeva poput “Echoes Round The Star” te folkom ozračenih kantautorskih projekata.

 

18/ Turin Brakes “They Can’t Buy The Sunshine”

Rasni indie pop u osunčanoj melodiji engleskog folky dvojca s ironičnim tekstom nazivnika “novac ne kupuje sve”.

19/ Einsturzende Neubauten “Total Eclipse Of The Sun”

Broj s istoimenog EP-ja iz 1999. eksperimentalno/industrial njemačkog banda.

20/ Primal Scream “Higher Than The Sun”

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime