Glazbeni dokumentarci na 6. Zagreb Doxu

I ovogodišnji, 6. međunarodni festival dokumentarnog filma – najveći u regiji – Zagreb Dox će kao jedan od već tradicionalnih popratnih, nenatjecateljskih programa ponuditi Glazbeni globus, odnosno dokumentarce vezane uz glazbu.

U tom će odsječku Zg Doxa, koji se održava od 28. veljače do 7. ožujka u zagrebačkom Movieplexu u centru Kaptol, biti prikazano osam filmova: „Anvil“ (82 min, 2008) S. Gervasija o kanadskim metalcima Anvil, „CSNY Deja Vu“ (96 min, 2008) Bernarda Shakeya (redateljski pseudonim Neila Younga) i B. Johnsona utemeljen na američkoj turneji iz 2006.g. ikona kontrakulture 1960-ih Crosby, Stills, Nash & Young, „Stvarni svijet Petera Gabriela“ (The Real World of Peter Gabriel, 52 min, 2009) D. Zeppenfelda i G. Maasa o pop-rockeru Peteru Gabrielu, „U usponu“ (Rise Up, 88 min, 2009) L. Blotte o suvremenoj reggae sceni na Jamajci, „Teheranski rap“ (Rapping In Teheran, 37 min, 2009) o rap sceni koja u Iranu egzistira unatoč službenoj zabrani svih vrsta „pop glazbe“ u toj zemlji, „Pritužbe u višeglasju“ (Complaints Choir, 56 min, 2009) Ade Bligaard Sobi o avangardnom međunarodnom glazbenom projektu Finkinje Tellervo Kalleinen i Nijemca Olivera Kochta-Kalleinnena, a svjetske će premijere doživjeti „Bajaga – muzika na struju“ (100 min, 2010) M. Jovanovića o srpskom rockeru Momčilu Bajagiću Bajagi i „Kad se pretvorim u Severinu“ (37 min, 2009) D. Drinovca o najpopularnijoj ovdašnjoj pjevačici zabavne glazbe.

Glazbene će se teme naći i u ponekom filmu izvan ovoga programa, primjerice u njemačkom „Udaru“ K. Peters o mlađahnom čelistu koji doživi moždani udar ili u epizodi serije „Robna kuća“ I. Stoimenova koja se bavi fenomenom Bijelog dugmeta.

Podrobnije informacije (uskoro) na stranici www.zagrebdox.net.