Glazbeni globus ZagrebDoxa predvode filmovi o Zappi, Bowieu i Caveu

Ove godine Glazbeni globus ZagrebDoxa posjetiteljima pruža priliku iz nekog novog kuta zaviriti u život, javno djelovanje i opus velikih i slavnih umjetnika: upoznati provokativnu osobnost skladatelja i glazbenika Franka Zappe, otkriti album Nicka Cavea i The Bad Seedsa koji je nastao u trenucima najveće osobne drame slavnog glazbenika, doznati za prilike i okolnosti u kojima je nastajao jedan od najvećih hitova Davida Bowiea ili pak pokušati otvoriti prostor i pomaknuti granice uvriježenog poimanja klasične glazbe.

Nosi se s tim pitanjem – Frank Zappa svojim riječima (Eat that Question—Frank Zappa in His Own Words), renomiranog njemačkog dokumentariste Thorstena Schüttea, intimni je susret s velikim glazbenikom u kojem kroz nepoznate arhivske materijale otkrivamo provokativnu osobnost glazbenog genija 20. stoljeća, čiji angažiran i drugačiji pogled na svijet odjekuje do danas. TRAILER

Idejno zamišljen kao videozapis nastanka posljednjeg, šesnaestog albuma Nicka Cavea i The Bad Seedsa, Još jednom, ali s osjećajem (One More Time With Feeling) australskog redatelja Andrewa Dominika kroz kreativni je proces evoluirao u nešto puno upečatljivije i osobnije. Autor u filmu razotkriva proces stvaranja albuma Skeleton Tree neposredno nakon najteže osobne tragedije Nicka Cavea, gubitka sina. Svi posjetitelji ZagrebDoxa moći će ekskluzivno uživati u 3D projekciji filma. TRAILER

Kratkometražni dokumentarac autorice Rubike Shah bit će nezaobilazan za sve obožavatelje Davida Bowiea. Let’s Dance: Bowie u Australiji (Let’s Dance: Bowie Down Under) donosi priču o snimanju videospota jednog od najvećih hitova kultnog muzičara, uz jasnu viziju i snažan politički kontekst: htio je na afirmativan način portretirati Aboridžine i ukazati na njihovu obespravljenost u Australiji.

Uz spomenute glazbene dokumentarce, u Glazbenom globusu će biti prikazani i Mr. Gaga (TRAILER), redateljaTomera Heymanna, posvećen jednom od najznačajnijih suvremenih koreografa, Izraelcu Ohadu Naharinu, Solenzara (TRAILER), priča autorskog dvojca Stephana i Pascala Regolija o popularnoj korzikanskoj pjesmi koja je ujedinila kulture i umjetnike iz cijelog svijeta te Što bi Beethoven učinio? (TRAILER) kanadskog autora Jonathana Keijsera koji se bavi preispitivanjem poimanja klasične glazbe.

Ovogodišnje 13. izdanje ZagrebDoxa održat će se od 26. veljače do 5. ožujka u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, koji nakon temeljitog preuređenja otvara svoja vrata neposredno prije u veljači.