Glazbeno performerski Sounded Bodies festval u ZPC-u

mobile-photo-by-robbie-sweeny-300x199

U organizaciji udruge Domino se u Zagrebačkom plesnom centru od 3. – 8. 11. 2016. održava drugo izdanje festivala Sounded Bodies.

Program međunarodnog izvedbenog festivala, čiju selekciju potpisuje koreograf i plesni umjetnik Bruno Isaković, fokusiran je na predstave koje se poigravaju upotrebom glasa i zvuka te njihovom povezanošću s tijelom i fizikalnošću. Pothvat podržava umjetnike koji su razvili raznolike pristupe festivalskoj temi te čiji se rad odlikuje istraživačkom i eksperimentalnom metodologijom stvaranja izvedbenog materijala.

igre-glasomU okviru Sounded Bodiesa u Zagrebu će nastupati umjetnici iz Australije, Kanade, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Mađarske i Hrvatske. Tijekom trajanja festivala će biti odigrano 10 predstava, te održano 5 umjetničkih radionica namijenjenih plesačima, koregrafima i izvođačima, tijekom kojih će se intenzivno raditi na učenju raznih tehnika kontrole međusobnog utjecaja glasa i pokreta.

U goste dolaze veterani plesne i performerske scene poput Marie Beland iz Kanade, Jorga Mullera iz Francuske te Deborah Leiser-Moore iz Australije, ali i njihove mlađe, no već priznate kolege Jared Gradinger i Angela Schublot iz Njemačke, Loic Perel iz Nizozemske i drugi. Uz nastupe međunarodnih umjetnika koje hrvatska publika nema često priliku vidjeti, otvorenje i zatvaranje festivala prepušteno je hrvatskim umjetnicama Davorki Horvat i Vesni Mačković. Sve festivalske predstave povezuje umjetnička praksa traženja poveznica između tjelesne somatike i ekspresivnosti na sceni, kojoj umjetnici pristupaju metodično i promišljeno.

Predstave na ovom festivalu dio su inicijative “Umjetnost dostupna svima” prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim financijskim mogućnostima i zadovoljstvu pogledanom predstavom.

Podrobnije informacije o festivalu nalaze se na mrežnoj stranici www.soundedbodies.com, a o programima Domina na www.thisisadominoproject.org.

Festival se održava uz potporu isključivo međunarodnih organizacija Canada Arts Council, Conseil des arts et des lettres du Québec, Conseil des arts de Montréal, Goethe Instituta, Veleposlanstava Kraljevine Nizozemske, Republike Francuske i Australije.