Goethe-Institut Kroatien i Klub Močvara pozivaju na putujuću izložbu „Geniale Dilletanten”

Goethe-Institut Kroatien i Klub Močvara pozivaju na putujuću izložbu „Geniale Dilletanten”, koja se od 4. do 18. veljače 2017. može pogledati u Pogonu Jedinstvo. U suradnji s klubom Močvara organiziran je bogat popratni program, koji započinje koncertom Teha Taerda i Blixe Bargelda 7. veljače.

Der Plan, 1980

Putujuća izložba Goethe-Instituta „Geniale Dilletanten“ predstavlja glazbenu scenu u podijeljenoj Njemačkoj početkom 80-ih, donosi fotografije, filmove i tekstove koji prate sedam bendova, Einstürzende Neubauten, Die Tödliche Doris, Der Plan, Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.), Palais Schaumburg, Ornament und Verbrechen, Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.), te poglavlja koja se bave modom i dizajnom.

Izlaženje iz umjetničkih vrsta i kategorija, izjednačavanje umjetničkih žanrova, ali i političkih granica Istoka i Zapada zajedničko je akterima razdoblja koje izložba predstavlja. Tijekom tih godina mnogi su umjetnici iz inozemstva došli u Berlin, kako bi ondje živjeli i surađivali s njemačkim umjetnicima (David Bowie, Iggy Pop, Nick Cave, Lou Reed).

U sklopu izložbe nudi se popratni program koji obuhvaća koncert, filmsku projekciju uz razgovor, DJ večer, stručna vodstva i radionice.

U Močvari 7. veljače nastupaju Teho Teardo & Blixa Bargeld. Blixa Bargeld, ikona europske alternativne scene, pjevač i frontmen kultnih Einstürzende Neubauten te bivši član pratećeg benda Nicka Cavea The Bad Seeds u partnerstvu s talijanskim skladateljom i producentom Tehom Teardom, nekada predvodnikom industrial benda Meathead, a danas cijenjenim autorom kazališne i filmske glazbe, dolazi premijerno u Močvaru predstaviti svoju novu glazbenu avanturu, kojom već nekoliko godina oduševljava ljubitelje eksperimentalnog zvuka širom svijeta.

Ratten Jenny, 1987, photo by Jürgen Gässler

U srijedu, 8. veljače u sklopu izložbe bit će prikazan i film “B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989”, dokumentarac o glazbi, umjetnosti i kaosu u Zapadnom Berlinu osamdesetih godina prošloga stoljeća. Zidom podijeljeni grad postao je mjesto okupljanja supkulturne i popkulturne scene, genijalnih diletanata i svjetskih zvijezda te je kao kulturalni međuprostor privlačio iskustvom života u trenutku. Nakon filma slijedi razgovor s gostima i akterima berlinske scene ’80-ih, Blixom Bargeldom i Markom Reederom. Od 23 sata Mark Reeder pušta glazbu. Razgovor je na engleskom jeziku uz slobodan ulaz.

Tijekom izložbe bit će organizirana stručna vodstva i dvije umjetničke radionice. U subotu 11. veljače Jelena Bračun i Gordana Košćec Bousfield (udruga OPA) za učenike srednjih škola vode radionicu „Vizualne improvizacije“ na kojoj će eksperimentirati s plakatima i modnim dizajnom. Posljednjeg dana izložbe, 18. Veljače, organizira se radionica elektroničke i improvizirane glazbe „Tvornica zvuka“ za srednjoškolce i studente koju vodi glazbenik i skladatelj Nenad Sinkauz. Glazba će se proizvoditi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom i moduliranjem glasa.

POPRATNI PROGRAM

Sub. 4.2.2017.
20:00 Otvorenje izložbe „Geniale Dilletanten“@ Pogon Jedinstvo

Uto. 7.2.2017.
20:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu „Geniale Dilletanten“ @ Pogon Jedinstvo
21:30 Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Močvara

Sri. 8.2.2017.
19:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu „Geniale Dilletanten“@ Pogon Jedinstvo

FILM & RAZGOVOR & PARTY @ Močvara
20:00 Film „B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989“
21:30 Razgovor s Blixom Bargeldom i Markom Reederom
23:00 DJ SET – Mark Reeder

Sub. 11.2. RADIONICA @ Pogon Jedinstvo
Vizualne improvizacije s Jelenom Bračun i Gordanom Košćec Bousfield (udruga OPA)
Od 11:00 do 13:00 sati za srednjoškolce (uz prijavu)
18:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu „Geniale Dilletanten“

Sub. 18.2. RADIONICA @ Pogon Jedinstvo
Tvornica zvuka s Nenadom Sinkauzom
Od 11:00 do 13:00 sati za srednjoškolce (uz prijavu)
Od 14:30 do 18:00 sati za studente (uz prijavu)
18:00 Vodstvo za građanstvo kroz izložbu „Geniale Dilletanten“

Projekt Goethe-Instituta „Geniale Dilletanten“ u Hrvatskoj je realiziran u suradnji s Udruženjem za razvoj kulture “URK” i Klubom Močvara.