Google slavi početke elektroničkih studija i inovacije u glazbi

Studio za elektroničku glazbu osnovan 1951. pri WDR

Na današnji dan, 18. listopada, Google je odlučio svojim Doodle projektom proslaviti 66. obljetnicu Studija za elektroničku glazbu pri WDR-u. Poznat kao prvi moderni glazbeni studio, Studio za elektroničku glazbu postao je utočište inovativnih glazbenika i producenata širom svijeta. 

Studio za elektroničku glazbu osnovan je 1951. pri instituciji West German Broadcasting (Westdeutscher Rundfunk) u Kölnu, Njemačka. Koncept za stvaranje elektronske glazbe osmislili su skladatelj Werner Meyer-Eppler, Robert Beyer i Herbert Eimert koji je godinama razmišljao o tehničkim zahtjevima izazova, a Eimertu se u osnutku znamenitog studija pridružio Karlheinz Stockhausen. Upravo se oni smatraju pionirima elektroničke glazbe u Europi.

Za razliku od glazbe koja se temelji na postojećoj zvukovnoj građi, elektronička glazba u svojem izvornom obliku u sklopu WDR studija tokom ’50ih godina ne oponaša ni prirodne zvukove ni zvukove tradicionalnih glazbala, niti se kombinira s drugim izvorima zvuka. Elektronički zvukovi se proizvode raznim elektroničkim uređajima – elektroničkim glazbenim instrumentima poput ton-generatora ili sintetizatora (synthesizer) i u samim se počecima komponira ponajviše serijalnom tehnikom. Umjetnici u studiju s vremenom su stvorili probojne zvukove, uređivali i miješali zvukove pomoću novih vrsta opreme i tehničkog sastava. Skladatelji i producenti dolazili su daleko i široko jer je studio postao plodni teren za glazbenu inovaciju.

Do 2000. godine izvorni studio nastavio je gurati granice elektronske glazbe i razvijati nove zvukove i ideje. Današnji Doodle, ilustratora Henning Wagenbreth iz Berlina, slavi raznolikost misli i mašte koje su izgradile ovaj studio i transformirale mogućnosti glazbe.