„Gospođica iz Maxima“ propituje pitanja lažnog morala, premijerno u zagrebačkoj Komediji

Gospođica iz Maxima foto Ines Novković (2)

Danas u 19.30 h, u zagrebačkom Kazalištu komedija održat će se premijera predstave „Gospođica iz Maxima“ Georgesa Feydeaua, u režiji Ivice Kunčevića.

Pitanja lažnog morala i plitke malograđanštine uvijek su aktualna, osobito kad ih na pozornici čujemo iz pera jednog od najvećih majstora komedije u povijesti dramskog teatra.

Svojevrsna komedija zabune koja stara pitanja propituje na nov i vedar način, zapliće se kad vrckasta kurtizana bude zamijenjena je za damu iz visokog društva te se nehotice nađe u središtu pažnje. Njezina iskrenost, neposrednost, šarm i ljepota nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a ona dobiva priliku da raskrinka lažni moral pomodnih francuskih salona. Izravna i često prosta ona okrene stvari u svoju korist, ostavljajući lažne moraliste da trunu u svom malograđanskom životu.

Francuski dramatičar Georges Feydeau (1862–1921.) popularnost je stekao farsama koje su oduševljavale parišku publiku u godinama neposredno prije Prvoga svjetskog rata. Premda talentiran i nadahnut redatelj, Feydeau je u povijesti svjetskoga kazališta poznat u prvome redu kao komediograf. Nastavljač tradicije rane francuske farse, zatim Sardoua, Baumarchaisa, Molierea, ali ponajprije Eugenea Labichea, za svojega je umjetničkog života napisao 39 komada, od kojih su neki izvođeni i do tisuću puta.

Feydeauove farse temelje se uglavnom na bizarnim situacijama, predstavljajući luckaste žene, čudake, muževe-rogonje, starce i strance uvijek uhvaćene u mrežu gotovo nevjerojatnih okolnosti. Neobičnom, gotovo matematičkom preciznošću nižu se neočekivane i bizarne situacije, nesporazumi i zabune, humorom nabijeni pokušaji njegovih aktera da se oslobode zamke u koju sve dublje upadaju. Lakomislenosti, zamjena identiteta, slučajnosti i čitavo mnoštvo nevjerojatnih pojedinosti vode radnju uvijek jednakim furioznim i eskalirajućim tempom.

Na pozornici Kazališta Komedija dosad su postavljena dva njegova djela: „Orden“, 1985., u režiji Radovana Marčića i „Buba u uhu“, 2000., u režiji Jiříja Menzela. „Gospođica iz Maxima“ premijerno je odigrana 17. siječnja 1899. u Parizu. U glavnim ulogama su Sandra Bagarić, Saša Buneta, Željko Duvnjak, Davor Svedružić, Jasna Palić Picukarić, Nina Kaić Madić, a tekst je preveo Vladimir Gerić.

Sljedeće izvedbe su 30. travnja te 2., 3. i 4. svibnja, a cijena ulaznice je 40 do 60 kn.