“Gran Partita” u Zagrebu – HNK sezonu zatvara izvedbom najmisterioznijeg Mozartovog djela

Mnogi dirigenti i glazbenici za ovo djelo tvrda da je "nemoguće da ga je napisala ljudska ruka."

Fotografija: HNK PR

Završni koncert Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kojim će zatvoriti ovu izazovna sezonu održat će se 9. srpnja u 19.30 sati.

A postoji li primjereniji način zatvaranja od izvođenja najmisterioznijeg i, po mnogima, najsofisticiranijeg Mozartovog djela – Gran Partita!
 
Radi se o djelu za koje ne postoji točan podatak kada je nastalo, no pouzdano se zna da se radi o razdoblju između 1781. i 1784. godine.

Mnogi dirigenti i glazbenici za ovo djelo tvrda da je “nemoguće da ga je napisala ljudska ruka.”

 Nakon izvedbe Serenade za 12 puhača u B-duru (Gran Partite) poznati glazbeni kritičar je zapisao: “Danas sam čuo novu glazbu za puhače gospodina Mozarta – radosnu i snažnu! Na svakom instrumentu svirao je majstor – o, kakve li mi je samo lijepe i uzvišene emocije izazvao – veličanstveno!”

Zbog svoje kompleksnosti i glazbene izazovnosti, s dvije oboe, dva klarineta, dva basetna i četiri francuska roga, dva fagota te jednim kontrabasom ovo se mistično Mozartovo djelo vrlo rijetko svira.
 
“Tim više smo radosni najaviti zagrebačku izvedbu Gran Partite – 9. srpnja u 19.30 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Majstori na instrumentima su članovi orkestra zagrebačke Opere, a izvedbom će ravnati maestro Nikša Bareza.
Zatvorite ovu kazališnu sezonu zajedno s nama, na najljepši način – uz Mozartovu glazbu.” – pozivaju iz HNK-a!

Ulaznice možete kupiti OVDJE ili na blagajni HNK u Zagrebu.