Grupa Luddit donosi spot o nešto drugačijem virusu

Postavi su pitanje, a odgovor plasirali u pjesmi

Bihaćki bend Luddit postavlja pitanje: Što dobijemo kad spojimo iznimno narcisoidnu osobu (nekontrolirana želja da im se drugi dive i sklonost da udovolje svojim željama na štetu drugih) i moć?

Odgovor donose u svom novom singlu i spotu, “Bolestan sam” uz pojašnjenje: “Prošlost nam je pokazala da je po pravilu rezultat takvog spajanja velik broj mrtvih. Radi se o jednoj od najopasnijih bolesti od koje najčešće ne umire onaj koji je bolestan nego ljudi oko njega. Ovakve osobe karakterizira pretjeran osjećaj samobitnosti, preokupacija maštanjima o bezgraničnom uspjehu, moći, uvjerenje da su posebni, nedostatak empatije, arogancija itd. Takvim osobama je potrebna publika, teatar koji se pretvara u groblje, jer ne postoji vođa bez sljedbenika („individualna ponuda na kolektivnu potražnju”, Trocki). Njihovo se „mesijanstvo” javlja u doba njihove egzistencijalne krize kada umjesto da spašavaju sebe, počinju da „spašavaju” druge (pleme, naciju, klasu), i na taj način odlažu svoj psihički slom. Dobro razmislite kad sljedeći put budete birali vašeg mesiju… „U normalnim vremenima luđaci su u ustanovama, u vrijeme krize oni nas vode” (Carl Gustav Jung).”

Pjesma je treći singl kojeg je bend Luddit plasirao, snimljena je kod Nemdžada Alića (studio Amadeus), a spot su potpisuju Dinko Abdić i Erko Duratović (Lege artis).