Harvo Jay – upoznajte osječki dream noise trojac ususret superfinalu Karlovačko RockOff-a

Nakon sjajnih koncerata tokom posljednjih mjesec dana, došlo je vrijeme za veliko superfinale ovogodišnjeg Karlovačko RockOff festivala.

Stručni žiri je odabrao četiri najbolja benda koja će nastupiti ovaj petak na velikoj završnici Karlovačko RockOff festivala u SSI Katran, a to su dno., Matt Shaft, Brain Holidays i Harvo Jay. Odbrojavanje posljednjih sati do superfinala Karlovačko RockOff-a poslužilo je kao odlična prilika da pobliže upoznamo i posljednje superfinaliste – osječki trojac Harvo Jay.

Harvo Jay se jednostavno opisuje kao tročlani dream noise/math pop bend iz Osijeka. Tko se krije iza ovog imena i što je to u samom startu pokrenulo ovaj glazbeni projekt?

Harvo Jay: Ne krijemo se previše, u bendu su Hrvoje Dešić, Marko Pernarčić i Šimun Padovan. Prvi EP je nastao 2015. kao Hrvojev solo projekt i to nakon njegovog i Markovog dvogodišnjeg traganja za bubnjarem. Šimuna smo neko vrijeme nagovarali i početkom 2016. počinjemo svirati kao bend.

Kroz jednu objektivnu prizmu, da li biste mogli definirati što novo i zanimljivo svojim glazbenim projektom donosite na hrvatsku glazbenu scenu?

Harvo Jay: Možda ta kombinacija nosiea, popa i tekstova na hrvatskom jeziku donosi nešto novo. Ali nismo mi ništa od toga izmislili, radilo je prije nas to dosta bendova, samo smo mi dodali svoj štih i povukli različite utjecaje pa je donekle specifično.

Harvo Jay/Facebook

Svaki glazbenik, svaki bend sa sobom donosi cijelu paletu momenata koji su oblikovali njihov kreativni smjer. Koji je to trenutak definirao vas osobno?

Harvo Jay: Odlazak na Shellac na Superuhu ove godine je jedan od tih trenutaka koje smo zajedno doživjeli, ali većina momenata se događa pri preslušavanju nove glazbe i tokom sviranja.

Odbrojavamo dane do superfinala ovogodišnjeg Karlovačko RockOff festivala. Kao pobjednici jedne od četiri izlučne večeri plasirali ste se u novu epizodu njegovog programa te vas čeka još jedna večer zanimljivog druženja uz tri superfinalista. Kakvi su dojmovi s ovogodišnjeg izdanja?

Harvo Jay: Nismo očekivali pobjedu pa smo bili šokirani time. Još smo se nakon toga družili s Mrletom i Alenom, što nas je dodatno izbezumilo. Ako je na finalu bilo super, onda će na superfinalu biti superduper.

Već se naveliko šuška da ste svojim energičnim nastupima, koji se navodno niti malo ne razlikuju od studijskih snimaka, zaslužili nastupe na svim festivalskim pozornicama.

Harvo Jay: Nismo dobili takav dojam, no nadamo se da je to istina. Volimo festivale.

Koja su vaša očekivanja od ovog nastupa i na koji način gledate na mogućnost profiliranja glazbenika kroz nastupe na festivalima?

Harvo Jay: Najveći profit je što se nastupa pred većim brojem ljudi i to očekujemo i od ovog nastupa. Naravno, još jedna prednost su poznanstva s ostalim glazbenicima i potencijalne prilike za još nastupa.

Da li mislite da bi ovakvi festivali mogli još nekim elementom poboljšati, ili bolje rečeno olakšati proboj mladih bendova na scenu?

Harvo Jay: Kod nas je proboj na scenu nažalost dugotrajan i mukotrpan proces i festivali mogu pomoći samo malom postotku bendova jer sve ovisi o tome koliko bend želi to postići. Treba i vremena i strpljenja i biti svjestan da na početku nikoga neće biti briga za mladi bend.

Iza vas je prvo studijsko izdanje, album „Sok od agonije” koji je samoizdat ove godine. Koja je ideja nosila ovo izdanje? Što ste na njemu željeli objediniti? I jeste li to dosanjali?

Harvo Jay: Čim smo počeli svirati krenuli smo raditi pjesme i to je išlo jako brzo i prirodno pa smo roku od par mjeseci imali materijala za skoro cijeli album. Tako smo htjeli snimiti i album, da se uhvati taj početni elan i da zvuči kako zvučimo uživo. Nije bilo nikakvih koncepta niti širih umjetničkih ideja iza cijelog albuma, niti iza imena.

Kakvi su vam planovi za naredni period? Nastavljate s promocijom albuma?

Harvo Jay: Prošlo je sad već dosta vremena od izdavanja albuma pa ne znam može li se to nazivati promocijom, ali planiramo svirati što više i što češće. I na probama i na pozornici. Nama većinom nitko ne odgovori kad se javimo za svirke, tako da zovite ljudi!

Pretpostavljam da između svirki kapne još koji trenutak inspiracije i da postoji već koja nova ideja, nova pjesma. Gdje vas nosi taj novi val, u kojem smjeru?

Harvo Jay: Stalno pokušavamo napraviti nešto novo i svirati nešto što nismo svirali dosad, tako da je poprilično neizvjesno u kojem ćemo smjeru ići. Vjerojatno će biti donekle na tragu ovoga što smo dosad napravili.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)