Heligoland

‘Ovaj album je donosi pjesme o različitim osobnostima, stoga nam se učinilo zgodno da ga nazovemo po nekom mjestu, radije da iskoristimo ime neke stvari ili neku frazu. Osjećali smo da je bolje da naslov nosi ime po mjestu na kojem bi sve te različite osobe mogle zajedno egzistirati ili ne… Da budem iskren, povijest samog mjesta skužili smo tek kasnije, kada smo se već zaljubili u ovo ime koje samo po sebi zvuči kao anagram različitih riječi, što je također cool. No povijest tog mjesta je stvarno fascinantna, pogotovo stoga što jedno od prvih tumačenja imena znači zapravo ‘Holy Land’ (sveta zemlja) i to je doista poetično’, kaže Robert Del Naja, objašnjavajući zašto su novi album nazvali ‘Heligoland’ po istoimenom njemačkom otoku u Sjevernom moru.

Novi albuma Massive Attacka, ”Heligoland”  donosi 10 novih pjesama i cijeli niz gostujućih glazbenika poput Damon Albarna, Hope Sandoval, Martine Topley-Bird, Guy Garneyja i Tunde Adebimpea.  ‘Ovaj album je nekako više društven, na njemu je puno različitih ljudi dalo svoj doprinos i svojom energijom utjecalo na konačan oblik pjesama, koje smo za razliku od albuma 100th Window snimali u različitim studijima, a ne samo u Bristolu’, objašnjava Del Naja.

Na albumu  se osnivačima benda, Robertu Del Naji i Grantu Marshalu  ponovo pridružio i  dugogodišnji suradnik  Horace Andy .

Od spomenutih gostiju – Damon Albarn na pjesmi ”Flat Of The Blade” svira bubnjeve, a klavijature na ”Splitting The Atom”, dok u ”Saturday Come Slow” Andy Utley iz Portisheada svira gitaru. Suradnja je ostvarena i sa Tim Goldsworthyjem iz DFA. Na nedavno održanom rasprodanom zagrebačkom koncertu domaća publika imala je ekskluzivnu prigodu pretpremijerno uživo čuti veći dio novih pjesama, pa je  već tada bilo jasno da ćemo u rukama imati još jedno remek djelo ove popularne skupine.

Cover je originalno djelo Roberta Del Naje koji je proteklih godina napisao i nekoliko soundtrackova uključujući ”Trouble In The Water”, ”44 Inch Chest”, ”In Prison My Whole Life” i ”Gomorra” za koju je nagrađen ”David Di Donatello” nagradom za najbolju pjesmu.